Followers

Thursday, 1 December 2011

Cerpen: Roh Yang Kuseru!

Contest Cerpen KEN





“KAU orang pernah main game spirit of the coin?” tanya Faryzal kepada Aidil dan Khaidir yang sedang menelaah pelajaran di meja belajar di bilik yang memuatkan empat orang pelajar.

            Khaidir dan Aidil memusingkan badan menghadap Faryzal yang sedang berbaring di atas katil dua tingkat. Kemudian mereka menggeleng kepala serentak.
“Kenapa kau tanya?” soal Aidil ingin tahu.
            “Aku pernah dengar, kalau duit syiling bergerak maknanya hantu dah datang dan kita boleh bersoal-jawab dengan dia. Tapi boleh percaya ke main benda tu? Entah-entah dia orang yang gerakkan sendiri duit tu, sengaja nak buat kecoh.” Khaidir pula bersuara.
            “Entahlah... kalau nak tahu boleh percaya ke tak, kita cuba dulu malam ni. Semalam Dinesh ada bagi aku board dengan duit syiling lama... kau orang nak join tak?” Faryzal mengangkat keningnya, menanti jawapan dari Aidil dan Khaidir.
            “Nak tu memanglah nak tapi nak main kat mana? Kat sini ke?” Khaidir memberi persetujuan.
            “Tak bestlah main kat bilik ni... cari tempat lainlah.” Faryzal mula berfikir. Sesekali jari telunjuknya mengetuk-ngetuk perlahan dahinya. Kemudian tangannya mengurut dagu pula apabila masih tidak dapat memikirkan tempat.
            “Hah, Aku ada satu tempat!” Aidil bersuara kuat sambil jari telunjuknya terangkat ke atas.
            Khaidir dan Faryzal sudah mengurut dada, terkejut mendengar suara Aidil yang membingitkan telinga itu.
“Kau ni cuba cakap tu slow sikit. Terkejut kita orang tau!” marah Faryzal sambil melemparkan bantal ke badan Aidil.
            “Apa tempat yang kau nak cadangkan tu?” tanya Faryzal.
            “Kat tingkat empat ada satu bilik kosong. Bilik tu dulu ada pelajar junior bunuh diri tahun lepas. Kalau tak salah aku, nama dia Rahimi. Kita pergi bilik tu jelah. Nak tak?” cadang Aidil. Dia sudah tidak sabar untuk memulakan permainan itu.
            “Cantiklah kalau macam tu. Malam ni, tepat pukul 12.00 kita gerak.” Faryzal memberi kata putus. Kemudian mereka bertiga ketawa kuat.
            Pintu bilik terkuak. Firdaus yang baru habis kelas, melangkah masuk. “Apa yang kelakar sangat ni?” soalnya pelik sambil meletakkan beg sandangnya di katil tingkat atas lalu menarik kerusi dan duduk di hadapan ketiga-tiga kawannya.
            “Malam ni kita orang nak main spirit of the coin kat bilik kosong tingkat empat. Kau nak join tak?” pelawa Khaidir.
            Mata Firdaus terbuntang luas. Dia merenung tajam satu per satu wajah kawannya. “Kau orang tahu tak, syirik kalau kita main permainan tu? Tak takut dosa ke?” Dia memarahi kawan-kawanya.
            “Alah, kita orang just nak cuba je bukannya kita orang percaya game ni pun... itupun tak boleh ke?” sungut Aidil.
            “Percaya atau tak, nak main suka-suka ke apa... itu tetap dikira syirik. Kau orang tahu, kan makna syirik? Kalau tak ingat, meh aku nak ingatkan balik... syirik ialah perkara yang menyekutukan Allah dalam apa jua bentuk sama ada perkataan, pegangan, perbuatan, dan iktiqad, iaitu dengan menjadikan sesuatu yang lain sama ada makhluk bernyawa atau tidak, sekutu bagi Allah,” terang Firdaus. Dia mahu kawan-kawannya itu sedar.
            “Kalau kau tak nak join kau cakap je tak payah nak berceramah pulak!” Faryzal sudah naik angin. Wajahnya tegang.
            “Lagipun banyak apa budak-budak Melayu main benda ni.” Khaidir menyampuk.
            “Terpulanglah pada kau orang sama ada nak dengar cakap aku atau tak. Satu je aku nak ingatkan...” Firdaus diam seketika. “Bahaya main game ni. Kawan aku dulu pernah kena rasuk sebab hantu tak nak balik ke tempat asal.” Firdaus bangkit, mencapai tuala lalu beredar dari bilik tanpa mempedulikan renungan tajam Faryzal.
                                                                        *****
PINTU bilik kosong itu dikuak perlahan. Faryzal, Aidil dan Khaidir melangkah masuk. Mereka mula meletakkan papan yang bertulis huruf A hingga Z, nombor 0 hingga 9 serta perkataan yes, no dan home di atas lantai. Bilik yang sememangnya gelap, sudah diterangi dengan empat batang lilin yang diletakkan pada setiap penjuru papan itu. Kemudian Faryzal meletakkan duit syiling lama pada home lalu mereka bertiga meletakkan jari telunjuk di atas duit syiling.
            “Spirit-spirit of the coin, dari kegelapan kau kuseru,” ucap mereka sebanyak tiga kali. Namun tiada apa-apapun yang berlaku. Duit syiling masih tidak bergerak. Mereka mencuba sekali lagi dan lagi tetapi keadaan tetap sama.
            Faryzal mulai bengang. Dia mengeluarkan pisau lipat yang tersimpan di kocek seluarnya lalu menoreh sedikit jari telunjuknya.
            Aidil dan Khaidir sudah terkejut.
“Ke... kenapa kau toreh jari kau?” Tergagap-gagap Aidil menyoal.
            “Hantu ni degil sangat tak nak keluar. Dinesh kata, kalau nak lagi mencabar kena guna darah...” Faryzal tersengih lalu menitikkan darahnya itu di atas permukaan duit syiling. “Apa yang kau orang tunggu lagi? Cepatlah letak jari,” gesanya.
            Baru sahaja Aidil dan Khaidir mahu meletakkan jari, tiba-tiba pintu bilik terkuak. Berkeriuk bunyinya. Bulu roma mereka bertiga mula menegak. Dengan wajah pucat mereka menoleh perlahan.
            Fuhh...
Mereka mengeluh lega sebaik sahaja melihat Firdaus yang melangkah masuk lalu mendudukkan diri di sebelah Faryzal.
            “Bukan ke tadi kau beria-ia nasihatkan kita orang jangan main benda ni? Sekarang apa kes?” soal Faryzal. Keningnya terjungkit sedikit meminta penjelasan.
            “Aku bosanlah duduk bilik sorang-sorang. Nak bersembang, kau orang pulak tak ada. Takkan nak sembang dengan dinding kot? Daripada aku mati kebosanan, baik aku ikut kau orang,” jelas Firdaus lalu mula meletakkan jari telunjuknya di atas duit syiling.
            “Tapi macam mana kau boleh tahu kita orang ada kat bilik ni? Kita orang cuma bagitau kat tingkat empat je, kan?” Khaidir menyoal curiga. Matanya dikecilkan sedikit.
            Firdaus tersengih. “Bukannya susah sangat nak cari kau orang... tempat ni kan keras sikit. Aku yakin kau orang ada kat sini punyalah...”
            “Okey, stop bersembang. Kita mulakan sekarang. Khaidir, Aidil, cepat letak jari kau orang,” arah Faryzal. Dia tidak mahu membuang masa lagi memandangkan jam sudah menunjukkan pukul 12.30 tengah malam.
            Setelah semua meletakkan jari, mereka mula membaca mentera sekali lagi. “Spirit-spirit of the coin, dari kegelapan kau kuseru...” 
            Tiba-tiba angin bertiup kencang. Pintu yang tidak ditutup Firdaus tadi berdentum kuat. Kipas siling yang tidak dibuka suisnya tiba-tiba sahaja berpusing mengikut tiupan angin. Api di lilin pula hampir-hampir terpadam. Kemudian duit syiling lama itu bergerak ke perkataan yes.
            “Dari mana pulak datang angin ni? Nak kata nak hujan, tak ada pulak bunyi petir.” Faryzal pelik. Dia masih tidak menyedari duit syiling itu sudah bergerak. “Yang kau orang berdua ni apesal muka pucat macam nampak hantu?” soalnya tanpa berlapik sambil memandang wajah Aidil dan Khaidir.
            Aidil dan Khaidir memuncungkan bibir mereka, menunjuk ke arah duit syiling yang sudah beralih arah.
            Faryzal dan Firdaus pantas memandang ke arah yang ditunjuk. “Aik, macam mana boleh beralih ni? Tadi bukan ke duit syiling ni ada dekat home?” soal Faryzal sambil menggaru kepalanya dengan tangan kiri. “Siapa yang gerakkan duit ni?”soal Faryzal tidak puas hati.
            “Hantu...” Aidil berbisik perlahan.
            “Ah, aku tak percayalah! Kau orang nampak ke hantu kat sini? Tak ada, kan? Mesti salah seorang dari kau orang bertiga yang gerakkan duit syiling ni, kan? Baik mengaku cepat!” soal Faryzal lagi.
            “Betullah Ryzal, duit syiling ni yang bergerak sendiri!” Khaidir bersuara geram.
            “Erk... aku nak tarik diri boleh tak?” pinta Aidil. Bulu romanya terasa tegak semacam.
            “Jangan nak mengada-ngada! Tak ada siapa pun yang dibenarkan menarik diri. Bagaimana kita mulakan, macam tu jugaklah kita akan tamatkan!” tegas Firdaus yang sedari tadi mendiamkan diri.
            “Tapi...”
            “Tak ada tapi-tapi! Tadi kau jugak yang cakap tak percaya dengan game ni, kan? Bila angin tiup sikit, duit bergerak je dah nak cabut pulak? Kenapa tak berfikir dulu sebelum nak main?” potong Firdaus.
            Khaidir, Faryzal dan Aidil sudah tergamam. Tidak pernah mereka lihat Firdaus sekasar itu.
            Firdaus membuang pandangannya ke arah duit syiling. “Spirit-spirit of the coin, siapakah nama kau?” Firdaus memulakan soalan tanpa menghiraukan pandangan kawan-kawannya.
            Perlahan-lahan duit syiling bergerak ke huruf M, kemudian beralih ke huruf A, seterusnya L-I-N-I-
            Gulp! Faryzal menelan liur, tidak menyangka duit syiling itu benar-benar bergerak sendiri. Dalam rasa takut, timbul pula rasa gembira kerana dapat berkomunikasi dengan roh.
            “Spirit-spirit of the coin, apa punca kau mati?” soal Aidil pula. Rasa takutnya sudah pergi sebaik melihat roh Malini membalas pertanyaan Firdaus.
            Sekali lagi syiling itu bergerak dari satu huruf ke satu huruf, menceritakan bagaimana dia mati. Menurut Malini, dia pernah diculik oleh musuh papanya dan dijadikan tebusan untuk mendapatkan wang. Setelah penculik itu mendapat wang tebusan, mereka telah mungkir janji lalu membunuhnya.
            “Kesiannya,” kata Aidil.
            “Spirit-spirit of the coin, kau dah ada boyfriend ke?” Giliran Khaidir pula menyoal.
            Aidil menyiku Khaidir dengan siku kirinya. “Apa punya soalanlah yang kau tanya ni? Hantu mana ada pakwe!”
            “Eh, tengok tu, duit syiling bergerak kat yeslah! Tengok, siapa kata hantu tak ada pakwe? Kau ingat manusia je ke yang pandai bercinta? Hantu pun pandai tau. Mesti hantu ni hantu moden! Ha ha ha...” Khaidir menghamburkan tawa, tidak dapat membayangkan bagaimana hantu berpacaran.
            Faryzal dan Aidil sudah terlopong, manakala Firdaus hanya memandang sahaja gelagat kawan-kawannya.
            “Spirit-spirit of the coin, kalau betul kau ada boyfriend, siapakah nama dia?” Faryzal menyoal setelah beberapa saat dia terlopong.
            Duit syiling itu bergerak ke huruf F-I-R-D-A-U-S-
            Sepantas kilat Faryzal, Khaidir dan Aidil mengalih pandang ke wajah Firdaus yang tenang. Kemudian mereka bertiga ketawa.
“Pandai betul hantu ni bergurau. Hantu mana boleh bercinta... dengan manusia pulak tu! Mengarut betul.” Ketawa Faryzal masih lagi belum surut.
            “Yang kau ni Fir, senyap je... Malini tu minat kat kau... suka ke kat dia?” soal Aidil sambil cuba menahan rasa geli hati.
            Firdaus tersengih buat dua tiga saat. “Okey apa dia suka kat aku... aku, kan single lagi... apa-apa hal, aku boleh minta tolong dari dia, kan?” Firdaus bersuara perlahan.
            Entah kenapa bulu roma Faryzal, Aidil dan Khaidir kembali menegak apabila mendengar Firdaus bersuara begitu, diikuti ekspresi wajahnya yang sedikit menggerunkan.
            Firdaus kembali memandang duit syiling. “Spirit-spirit of the coin, pulanglah ke tempat asalmu,” pinta Firdaus.
            Duit syiling itu mula bergerak ke home, menandakan roh itu sudah pulang. Beberapa minit kemudian, mentera menyeru roh dibacakan semula untuk menyeru roh yang lain pula. Mereka berempat mulai leka berinteraksi dari satu roh ke satu roh tanpa menghiraukan hari yang sudah semakin lewat.
            Roh yang seterusnya merupakan seorang lelaki yang bernama Rahimi.
            “Rahimi? Macam pernah dengarlah nama ni... tapi kat mana ya?” Aidil bertanya kepada dirinya sendiri.
            “Erk... ini bukan Rahimi tuan punya bilik ni ke?” Khaidir sudah cuak.
            “Tiba-tiba je aku rasa nak terkucirlah...” Faryzal sudah seram sejuk.
            “Hei, relakslah! Buat biasa je. Dia takkan kacau kalau kita tak buat dia marah...” Firdaus menenangkan kawan-kawannya. “Spirit-spirit of the coin, kawan-kawan aku takut dengan kau. Kau marah tak kami duduk kat bilik kau?” Firdaus menyoal.
            Duit syiling bergerak ke arah no.
            “See, dia tak marah pun. Tak payah nak takut-takutlah, buat biasa je,” kata Firdaus lagi.
            Faryzal, Aidil dan Khaidir mengeluh lega. Namun masih ada sedikit perasaan cuak. “Ehem... ehem...” Khaidir membetulkan suaranya. “Spirit-spirit of the coin, kenapa kau bunuh diri?” Separuh berani Khaidir menyoal.
            Duit syiling bergerak ke huruf B-U-L-I-
            “Maknanya tekaan budak-budak lain salahlah... ramai yang cakap dia bunuh diri sebab putus cintalah, kecewa dengan keputusan examlah, apalah... rupa-rupanya bunuh diri sebab tak tahan dibuli. Kenapalah dia ambil pendekatan singkat macam tu? Kan boleh buat aduan...” Faryzal mengeluh.
            “Spirit-spirit of the coin, kau tak rasa menyesal ke bunuh diri?” soal Aidil pula.
            Duit syiling itu bergerak lagi ke arah no, kemudian bergerak dari satu huruf ke satu huruf.
            “Kau orang nampak tak ayat yang dia tunjuk tadi?” soal Aidil, takut tersalah baca.
            “Nam... nampak... dia ca... cakap dia tak menyesal bunuh diri sebab di... di... dia nak pergunakan salah seorang dari kita untuk balas den... dendam,” jawab Khaidir takut-takut.
            “Aku rasa baik kita stop jelah. Makin lama kita main, makin seram sejuk pulak badan aku dengan roh si Rahimi ni,” putus Faryzal.
            Aidil dan Khaidir hanya bersetuju, memandangkan jarum jam sudah menunjukkan pukul 3.00 pagi.
            “Aku tak setuju!” bantah Firdaus sambil menjeling tajam ke wajah kawan-kawannya.
            “Kenapa?” soal Khaidir, Faryzal dan Aidil serentak.
            “Sebab roh ni takkan lepaskan kita!”
            “Ma... mana kau tahu?” soal Aidil tergagap-gagap.
            “Kau tak baca ke apa yang dia tunjuk tadi? Kalau dia dah kata nak pergunakan kita, dia akan buat! Dan kita susah nak suruh dia balik!” tekan Firdaus dengan wajah serius.
            “Ryzal, kita cuba hantar dia balik dululah. Roh lain senang je bila kita suruh balik,” pinta Khaidir. Dia sudah tidak sabar mahu beredar dari bilik itu.
            “Spirit-spirit of the coin, pulanglah ke tempat asalmu...” Mereka bertiga membaca mentera itu. Hanya Firdaus sahaja yang senyap. Matanya masih tidak lepas merenung kawan-kawannya.
            Duit syiling itu bergerak ke no.
            Masing-masing sudah cuak, tidak tahu mahu berbuat apa lagi. Sekali lagi mereka membaca mentera, namun gagal memujuk roh Rahimi pulang. Badan Faryzal, Aidil dan Khaidir sudah berpeluh dan menggigil. Mereka sudah kusut memikirkan cara apa lagi mahu memujuk. Kedengaran guruh berbunyi, kilat mula memancarkan cahaya. Hujan pula turun semakin lebat. Tempias hujan mula masuk ke celah-celah tingkap.
            “Spirit-spirit of the coin, pleaselah pulang ke tempat asalmu... kami tak mahu lagi bermain dengan kau,” rayu Faryzal.
            Sekali lagi duit syiling itu bergerak ke no.
            “Arrghhh!” jerit Faryzal sambil meramas rambutnya kasar dengan tangan kiri.
            “Kan aku dah kata susah nak hantar dia balik!” Firdaus tersenyum sinis.
            “Aku tak kira! Apa nak jadi pun jadilah! Aku nak blah dari sini. Siapa nak ikut aku, ikutlah.” Faryzal nekad. Dia tidak menghiraukan pesanan Dinesh yang mengatakan dia tidak boleh mengangkat jari sebelum menghantar roh itu pulang kerana takut roh itu akan ikut. Dia bangkit lalu lari meninggalkan bilik kosong itu. Mujurlah pintu bilik itu tidak berkunci.
                                                                        *****
FARYZAL, Aidil dan Khaidir merebahkan badan di atas katil masing-masing. Tercungap-cungap mereka melepaskan nafas kerana penat berlari. Peluh yang memercik di dahi dikesat perlahan. Tiba-tiba Khaidir yang berbaring di katil tingkat atas, bangun mengejut. Katil itu sedikit berbunyi. Matanya terbeliak memandang katil dua tingkat di sebelahnya.
            “Kenapa dengan kau ni?” soal Faryzal. Dia pelik melihat wajah Khaidir yang pucat.
            “Ttt... tuu... tuu...” Khaidir menundingkan jari telunjuknya ke bahagian atas katil dua tingkat milik Faryzal dan Firdaus.
            Faryzal dan Aidil bangkit dari katil masing-masing. Kedua-dua mereka turut terkejut. Badan mereka mula menggigil. “Buu... buu... bukan ke tadi Fir ada kat bilik kosong tu? Ma... macam mana dia boleh sampai awal dulu dari kita?” Tergagap-gagap Faryzal menyoal kawan-kawannya.
            Khaidir turun dari katil lalu melangkah mendekati Firdaus yang sedang nyenyak tidur. Baru sahaja tangannya ingin mengejutkan Firdaus, Faryzal dan Aidil sudah menahan.
Khaidir menoleh. “Kenapa?” soalnya.
            “Kau rasa yang tengah tidur tu Fir ke?” Faryzal meluahkan keraguan.
            “Ssshhh... aku tahu apa nak buat.” Khaidir mengeluarkan telefon bimbit di poket seluar lalu menekan-nekannya. Kemudian dia bergerak merapati katil Firdaus lalu meletakkan telefon bimbitnya di telinga lelaki itu. Suara bacaan ayat kursi kedengaran di corong telefon bimbit itu.
            “Mak!!!” Firdaus kelam-kabut bangun. Berbekalkan cahaya lampu di meja belajar, dia berpaling untuk melihat gerangan yang mengacau tidurnya. Sekali lagi dia terkejut melihat ketiga-tiga orang kawannya berdiri kaku memandangnya. Kemudian dia mengurut dada. “Kau orang ni kenapa? Buat terkejut aku jelah!” marahnya. “Yang kau ni apasal letak handphone kat telinga aku?” Mencerun matanya memandang wajah Khaidir.
            Khaidir mematikan bacaan ayat kursi. “Betul ke kau ni Fir?” soalnya teragak-agak.
            “Habis tu, takkan aku ni jebon kot?!” Dia bersuara geram.
            “Macam mana kau boleh ada kat sini?” soal Faryzal.
            “Apa punya soalanlah kau ni. Ni kan bilik kita... habis tu aku nak tidur kat mana lagi?”
            “Bukan tadi kau ada kat atas ke?” soal Aidil curiga.
            “Ha ha ha...” Firdaus ketawa lantang. “Kau orang sendiri dengar yang aku tak nak join kau orang main permainan seram sejuk tu, kan? Bila masa pulak aku ada kat atas?” Dia mengerutkan dahinya.
            “Kalau bukan kau, siapa yang ada dengan kita orang kat bilik tu tadi? Muka dia sejibik macam kau.” Khaidir sudah pelik.
            “Entah, tak tahu... hantu kot?” serkap Firdaus.
            Khaidir, Aidil dan Faryzal sudah berpandangan sesama sendiri. Kemudian mereka kelam-kabut berlari ke katil masing-masing. Selimut ditarik menyelubungi seluruh badan. Mata dipejam serapat-rapatnya untuk menghilangkan kejadian di bilik kosong tadi yang masih berlegar-legar di ruang mata.
            “Itulah, lain kali apa yang aku larang, jangan buat. Kan dah kena,” sindir Firdaus lalu baring semula untuk menyambung tidur yang terganggu.
                                                                        *****
FARYZAL terjaga dari tidur apabila terasa selimutnya ditarik. Dia membuka mata perlahan dan terasa ada orang yang berdiri di bawah kakinya. Bulu romanya pula sudah meremang apabila terdengar bunyi salakan anjing di luar tingkap. Dia menarik semula selimut tetapi terasa ada yang memegang kuat tangannya. Dia cuba menarik tetapi tidak boleh. Dia cuba bersuara untuk memanggil kawan-kawannya namun suaranya tidak keluar. Dia terasa seperti ada yang menahan mulutnya daripada bersuara.
            Dia sudah kalut, tidak tahu untuk berbuat apa. Tangannya pula terasa seperti dipukul kuat. Kemudian dia cuba membaca ayat kursi. Sedikit demi sedikit pegangan ditangannya longgar, mulutnya yang terasa diterkup itu sudah boleh mengeluarkan suara semula. Perlahan-lahan dia bangkit, memandang sekeliling bilik. Semua kawannya sedang nyenyak tidur.
            “Siapa yang kacau aku tadi? Roh Rahimi ke?” monolognya sendirian. Kemudian dia menyambung tidurnya semula.
                                                                        *****
SELEPAS mengerjakan solat subuh, Faryzal menceritakan gangguan yang diterimanya awal pagi tadi kepada Aidil, Firdaus dan Khaidir. Dia dan kawan-kawannya berpakat untuk membaca surah Yassin dibilik. Sejak dari itu, tiada lagi gangguan yang diterimanya. Faryzal, Aidil dan Khaidir berjanji tidak akan bermain spirit of the coin lagi. Mereka sudah serik.

~TAMAT~

p/s: Pertama kali buat cerpen seram. Rasa macam xmenjadi je seramnya...
Buat pendek je sebab syarat pertandingan nak 10 mukasurat je.

19 comments:

  1. terbaik. :) naseb baek bca pagi ni :)

    ReplyDelete
  2. nasib baik tengah baca siang. seram..

    ReplyDelete
  3. ending cam trgntung je???
    sapa sbnrnya firdaus yg main dgn diorg??
    knp roh malini kata firdaus tu pakwe dia???

    ReplyDelete
  4. alamak!! kena baca esok pagi laaa heheheh

    ReplyDelete
  5. err... ingatkan tadi nak baca saja-saja, dahlah tengah malam ni..ades!!! Best jugak!

    ReplyDelete
  6. baru berkesempatan nk bace..tepet 11.55 mlm..perghh wc..terpakse panggil org lain dduk sblah utk bace..berdebar2 kot..huhu~

    ReplyDelete
  7. Ummu n Faz: thnks

    anon: Sebenarnye cerita ni ada yang kene potong coz nak cukupkan 10 pages... Tengoklah kalo WC rase rajin WC kasi panjang sikit... WC tengok pon macam tergantung... ending pulak mcm cepat je...

    Afaish: xpe, kalo takot bace la siang-siang n_n...

    Fatrim: thnks...

    Xuanza: seram sangat ke cerita ni? WC tengok macam xseram... mungkin org yg taip rase biase, org yang bace rase seram kot... thnks ek sudi bace...

    ReplyDelete
  8. waaaa..seram la jugak..heheheh..tp klu lg pnjang lg best kot..

    ReplyDelete
  9. Gilo seram! nih da malam dah! wuwuwww.... Seram la wc.. tpi tergantung! Buat la novel wc!! mcm berjaya aje kalau buat novel ni.. bnyak cerita akan terungkap... hehee...

    niway gudjob.. baru je nak jatuh cinta kat firdaus tadi sbb dia cool.. rupanya die tido bukan main ikot dorang.. huhu..

    tpi yg paling lwk part boyfriend die kta firdaus. adala ter'ompat; dlm hati apa ke bengong antu tu smpat bergurau.. harrharr

    ReplyDelete
  10. @aisy, Insya-Allah WC akan buat panjang sikit.

    ReplyDelete
  11. @RinsyaRyc, WC xpandai buat novel sangat. Nak buat enovel seiras tu pon makan masa yg lame coz xde idea...

    wahahaha dasat r Rin... Boley jatuh cinta plk kat firdaus...

    ReplyDelete
  12. dah baca. endingnya tak kemas. isinya pun tak berapa nak seram. cuba lagi. hehe

    ReplyDelete
  13. @azrina nur rusly, thnks kak ad coz sudi bace... hahaha WC tgk pon mcm tu coz kene wat 10 pages je...

    ReplyDelete
  14. ok,,seram,,bce dlm terang pown terase gelap jew,,thumbs up r,,hehehe

    ReplyDelete
  15. erk?seram...kwn2 hostel saya adde main,,tp roh tu x nk lpaskan dieorang...kne mnx bntuan ustaz

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti dorg kene marah en lps tu...

      Delete