Followers

Sunday, 10 June 2012

Separuh Hati Untukmu 12


QHAFI mundar mandir di depan buaian kayu di laman rumah. Tangan kiri dicekak ke pinggang manakala tangan kanan memegang telefon pintar. Penat mundar mandir, dia duduk di atas buaian. “Kenapa Deeba off handphone pulak ni? Tadi beria suruh aku call!” rungutnya. Siku kiri diletakkan di atas pemegang buaian lantas menongkat kepalanya.
            “Betul ke apa yang aku dengar tadi? Kenapa suara dia macam Manda? Hai, kalau handphone aku tak habis bateri tadi boleh aku bercakap lama sikit dengan dia. Siapa dia? Kenapa dia yang jawab telefon Deeba?” Dahi Qhafi sudah berkerut. Suara perempuan yang menjawab panggilannya petang tadi masih terngiang-ngiang di telinganya. Suara itu benar-benar mengingatkan dia pada Amanda. Nombor Adeeba didail semula. Dia mengeluh lega apabila sudah boleh menghubungi Adeeba. Dia menunggu sehingga panggilannya dijawab.
            “Aaa... assalamualaikum, Abang Qhaf...” Suara Adeeba kedengaran sedikit tergagap.
            “Waalaikumussalam. Kenapa abang call asyik off je handphone Deeba tu?” tanya Qhafi tanpa mengesyaki apa-apa.
            “Bateri habis tadi. Deeba terlupa nak on balik. Abang call ni kenapa?”
            Qhafi mengerut kening. “Petang tadi kan Deeba suruh abang call?
            “Ada ke? Deeba rasa macam tak ada je...
            “Ada... petang tadi Deeba ada hantar mesej kat abang. Deeba tulis abang, call Deeba kejap. SEKARANG TAU!” Qhafi membacakan semula mesej itu kepada Adeeba.
            “Laaa... Deeba nak hantar mesej tu kat Abang Kif sebenarnya. Tak sangka pulak terhantar kat Abang Qhaf. Hahaha...
            Bunyi ketawa Adeeba kedengaran janggal di telinga Qhafi. “Siapa yang angkat phone Deeba masa abang call petang tadi?” Kepala Qhafi sudah pening memikirkan suara itu.
            “Ooo, yang tu kawan Deeba. Deeba pergi toilet masa tu. Tu yang dia tolong jawabkan.” Laju Adeeba menjawab.
“Suara kawan Deeba tu macam suara arwah Manda.” Qhafi menggaru keningnya.
            “Ya ke sama? Maybe abang terlalu rindukan arwah Kak Manda kot sebab tu dengar suara kawan Deeba pun abang ingat arwah.”
            “Yalah kot.” Qhafi mengeluh perlahan. “Study okey ke Deeba?” Dia menukar soalan, tak mahu memikirkan lagi tentang suara itu.
            “Study okey je. Banyak assignment yang nak kena buat. Abang dah makan?”
            Qhafi menilik jam di pergelangan tangan. “Dah pukul 9 malam mestilah dah makan, Deeba oiii... okeylah Deeba, abang ada kerja nak kena siapkan ni. Dapat dengar suara Deeba lega sikit hati abang. Cuak jugak masa dapat mesej Deeba tadi. Ingatkan ada apa-apa berlaku kat Deeba.”
            “Abang Qhaf ni tak habis-habis dengan kerja... kerja... kerja... cubalah bawak berehat sikit. Tak payah bawak balik kerja office tu ke rumah. Bukannya lari pun kerja abang tu.” Adeeba sudah mula membebel.
            Qhafi tersenyum. “Memanglah kerja tu tak lari tapi Deeba pun tahu kan yang abang jenis yang tak suka tangguhkan kerja?”
            “Antara Deeba dengan kerja abang tu mana lagi penting?” Suara Adeeba kedengaran teruja ingin tahu.
            “Mestilah kerja lagi penting!” Selamba Qhafi menjawab. Buaian dibuai perlahan.
            “What? Kerja lagi penting dari Deeba? Deeba nak merajuklah macam ni! Buat assignment lagi bagus.”
            “Deeba, abang tak habis cakap lagi ni...” Pantas Qhafi menahan Adeeba yang mahu memutuskan talian.
            “Apa dia?” Suara Adeeba kedengaran acuh tak acuh.
            “Kerja abang tu memang penting tapi... Deeba tetap nombor dua terpenting di hati abang,” bisik Qhafi sedikit romantik.
            “Kenapa pulak Deeba nombor dua? Kerja abang nombor satulah?” Suara Adeeba kedengaran tak puas hati.
            “Bukan kerja tapi parents abang...” jawab Qhafi. “Tanpa papa dan ibu, abang takkan lahir ke dunia ni. Deeba tempat kedua terpenting dalam hati abang sebab Deeba bakal menjadi teman sehidup semati abang, bakal ibu kepada anak-anak abang dan bakal menantu kepada ibu dan papa abang. Insya-Allah...” sambungnya lagi.
            Adeeba diam. Mungkin terharu mendengar kata-kata yang keluar dari mulut Qhafi.
            “Kerja pulak jatuh tempat ketiga sebab...” Qhafi berjeda seketika. “... kalau abang tak kerja bersungguh-sungguh macam mana nak sara isteri dan anak-anak abang nanti? Sekarang merajuk lagi ke?”
            “Tak merajuk dah... suka je...” Kedengaran serak sedikit suara Adeeba.
            “Hmmm... good... esok Deeba balik rumah ke?” Qhafi  memang tahu setiap hari Sabtu jika tiada kelas Adeeba pasti pulang ke rumah.
            “Esok kan Sabtu? Mestilah Deeba balik. Ahad bukannya ada kelas pun. Abang Qhaf nak datang rumah ke?”
            “Tak dapat kot nak datang. Sampaikan salam abang pada Kif, Aunty Ros dengan Uncle Har...
            “Okey...”
Suasana diam seketika. Hanya kedengaran bunyi hembusan nafas masing-masing.
“Abang Qhaf, Deeba nak minta maaf...” Adeeba bersuara.
            “Kenapa pulak nak minta maaf ni? Deeba ada buat salah kat abang ke?” soal Qhafi pelik.
            “Erm... Deeba cuma nak minta maaf je kalau-kalau Deeba pernah buat abang marah ke atau apa-apa jelah.
            “Deeba tak pernah buat abang marah pun. Tak payah nak minta maaflah.”
            “Abang cakaplah yang abang maafkan Deeba.”
            “Abang tak tahu apa salah Deeba macam mana abang nak cakap yang abang dah maafkan?” Qhafi menggaru kepalanya yang tak gatal. Sungguh dia tak faham dengan perangai Adeeba malam ini.
            “Deeba tak kira, Abang Qhaf kena cakap jugak yang Abang Qhaf maafkan Deeba!”
            “Yalah... yalah... abang maafkan segala kesalahan Deeba...” Qhafi mengalah.
            “Thanks, Abang Qhaf...”
            “Dahlah, pergi buat assignment. Kata tadi ada assignment nak kena buat, kan? Jangan tidur lewat sangat tau. Assalamualaikum.” Qhafi sudah mahu menamatkan perbualan.
            “Abang pun sama, jangan tidur lewat. Waalaikumussalam.”
            Sebaik saja mematikan talian, Qhafi merenung gambar Adeeba yang dijadikan wallpaper telefon pintarnya. Dia tersenyum sendirian. Dia sendiri tak menyangka yang dia akan menjalinkan hubungan istimewa dengan adik kawan baiknya sendiri. Sikap Adeeba yang ceria telah berjaya mengisi ruang hatinya yang sudah lama sepi.
            Dia ingat lagi ketika dia sedang bersedih semasa hari pemergian Amanda, Adeeba memberikan semangat kepadanya dan sentiasa berada di sisinya. Baginya, pemikiran Adeeba nampak lebih matang daripada umur walaupun kadangkala perangai gadis itu agak kebudak-budakan. Senyuman Qhafi mati apabila melihat kereta Anis memasuki garaj. Telefon pintarnya disimpan ke dalam poket lantas dia mendapatkan Anis yang baru keluar dari perut kereta.
“Kenapa tak masuk ofis lepas lunch tadi?” Serius nada suara Qhafi.
            Anis menoleh ke belakang. Keretanya dikunci. “Aku ada hal sikit tadi,” jawabnya malas. Dia melangkah mahu masuk ke dalam rumah.
“Hal apa yang penting sangat sampai tak attend meeting?” Qhafi sudah memeluk tubuh.
            Langkah Anis terhenti. Dia berpaling memandang Qhafi. “Kan aku dah suruh Zita take over tempat aku. Kecohlah kau ni, along. Papa tak bising, kau pulak yang over!” Dia menghadiahkan jelingan tajam pada Qhafi.
            “Sebab papa tak bisinglah aku kena tegur. Bagitahu aku hal apa yang penting sangat sampai kau tak masuk ofis?” desak Qhafi.
            “Aku keluar tengok wayang dengan Jenny! Dahlah, aku nak masuk dalam. Penat tau tak?” Anis berpusing kembali.
            Mencerun mata Qhafi mendengar alasan Anis. “Ooo, sebab nak tengok wayang kau tak attend meeting? Penting sangat ke tengok wayang tu daripada kerja? Kau tu HR Manager tau, tunjuklah contoh yang baik sikit. Nanti apa pulak kata staff lain. Mentang-mentang anak bos, boleh buat sesuka hati je.”
            “Siapa yang cakap macam tu? Zita ke Erni?” Anis sedikit berang. Habis disebut nama pekerja yang bekerja dibawahnya.
            “Belum ada lagi yang cakap macam tu. Aku cuma nak mengingatkan kau je. Walaupun kita anak bos, kita tetap kena patuh pada etika kerja. Kau kena ingat setiap kerja yang kita lakukan merupakan amanah Allah. Kalau kita buat sambil lewa maknanya kita tak tunaikan amanah Dia. Aku tak nak tengok lagi kau ponteng sesuka hati lagi lepas ni,” ujar Qhafi sebelum melangkah masuk ke dalam rumah.
            Anis mengetap bibir menahan geram. “Suka hati akulah. Sibuk je!

AZFAREL termenung di balkoni ruang tamu atas. Wajah sedih Rania terbayang di ruang ingatan. Entah kenapa dia tak boleh lupakan wajah itu. Ketika di pejabat pun fokus dia lari. Jasadnya di pejabat tapi mindanya teringatkan gadis yang tak diketahui namanya.
 “Farel ni tak sihat ke? Kenapa termenung je ni?” Mazni sudah duduk di depan Azfarel.
            “Farel sihatlah mummy. Cuba rasa, tak panas pun, kan?” Tangan kanan Mazni dicapai lantas didemahkan ke dahi dan bawah dagunya.
            “Selalunya kalau orang termenung ni ada dua sebab. Kalau bukan sebab masalah kat tempat kerja mesti sebab tengah dilamun cinta!” Mazni mengecilkan matanya cuba melihat reaksi anak bujangnya.
            Azfarel tersenyum. Wajah Rania kembali terlayar di ruang mata. Mungkin dia sudah jatuh cinta pada Rania. Kalau tak, takkan dia berasa risau apabila melihat Rania sedih tadi.
            Melopong sedikit mulut Mazni apabila melihat Azfarel tidak menidakkan tekaannya. Wajahnya bertukar muram. “Baik Farel buang perasaan Farel tu. Tak baik, Farel. Berdosa!”
            Senyuman Azfarel mati. Dia tak jadi mahu menceritakan kejadian petang semalam kepada mummynya. “Kenapa pulak berdosa, mummy?” Dahinya dikerutkan.
            Mazni mengeluh. “Allah menciptakan perempuan untuk berpasangan dengan lelaki dan Allah melaknat orang yang berpasangan dengan kaum sejenis.”
            “Betullah apa yang mummy cakap tu. So, apa kena mengena hal ni dengan Farel?” Azfarel mengangkat keningnya pula.
            “Mummy nak menantu perempuan, Farel... bukan lelaki!” Mazni bersuara tegas.
            Membulat mata Azfarel. “Apa yang mummy merepek ni?”
            “Ramai kawan mummy cakap dia orang nampak Farel mesra sangat dengan lelaki tulah, lelaki nilah. Mummy tak sangka anak mummy macam ni!” Wajah Mazni sudah berubah sedih.
            “Sampai hati mummy tuduh Farel macam tu. Dia orang tu kawan Farel la, mummy. Dah ada isteri dengan anak pun. Mummy berdosa tau tuduh Farel melakukan apa yang Farel tak buat!”
“Astaghfirullahalazim... maafkan mummy ya, Farel?” Mazni mula rasa bersalah.
Mummy ni suka sangat percaya cakap orang daripada anak sendiri. Kawan-kawan mummy tu sengajalah nak buat cerita sebab Farel tolak anak dia orang.” Azfarel sudah berjauh hati.
Mummy bukannya tak percayakan Farel tapi setiap kali mummy suruh jumpa dengan anak kawan-kawan mummy, Farel tolak. Manalah mummy tak percayakan kata-kata dia orang tu? Lagipun kamu jarang balik ke rumah ni. Kalau tak dipanggil tak adanya nak nampak muka kamu kat sini.”
“Dah mummy tu asyik nak kenenkan Farel dengan anak kawan mummy je, malaslah nak balik,” bisiknya perlahan. Lebih kepada diri sendiri.
“Apa dia? Mummy tak dengarlah.”
“Tak ada apa-apalah, mummy. Farel nak mummy tahu yang Farel masih straight dan Farel masih tahu hukum agama. Cuma Farel belum bersedia nak menamatkan zaman bujang.” Azfarel menyandarkan badannya.
“Tak bersedia apa lagi, Farel? Umur kamu tu dah 31 tahun tau! Nak tunggu sampai bila?” Meninggi sedikit suara Mazni
Azfarel meraup wajahnya tanda sedikit tertekan.
Mummy nak Farel jumpa dengan anak Datin Sarimah ni.” Mazni menghulurkan sekeping gambar kepada Azfarel.
Dah mula dah! Dengan malas Azfarel menyambut gambar itu dan melihat sepintas lalu. “Farel tak berminatlah mummy.” Dia menolak gambar itu ke arah Mazni.
“Apa masalah Farel sebenarnya? Kenapa Farel ni dingin sangat dengan perempuan? Nak kata pernah kecewa, tak pernah pulak bercinta.” Mazni tak puas hati.
“Perempuan ni lecehlah mummy. Gedik! Suka merengek-rengek.” Wajah salah seorang anak kawan Mazni yang tergedik-gedik ketika temu janji pertama mereka mula terbayang.
“Maksud Farel, mummy pun samalah?” Mazni mula terasa.
Azfarel bangkit lalu memeluk Mazni dari belakang. Pipi Mazni dicium perlahan. “Mummy lain. Mummy lembut, penyayang, tak gedik dan yang paling penting... mummy pandai masak,” ujarnya manja.
Mazni tersenyum. “Farel ni manja sangatlah. Daripada Farel peluk mummy macam ni baik Farel peluk isteri.”
Wajah Azfarel berubah. Dia melepaskan pelukan lantas berlalu meninggalkan balkoni.
“Nak ke mana pulak tu?” tanya Mazni.
“Balik,” jawab Azfarel tanpa menoleh.
“Kata nak tidur sini?” Dahi Mazni sudah berkerut.
“Tak jadilah. Bosan bila asyik kena paksa jumpa anak kawan-kawan mummy.”

ADEEBA sudah bersiap untuk balik ke rumahnya. Dia pandang katil dua tingkat di depannya. Adira sudah selamat sampai ke rumah. Rania pula di bilik mandi. Dia membaringkan dirinya di atas katil sambil merenung siling. Berkerut dahinya memikirkan sesuatu.
            “Plan A dah gagal, aku kena fikirkan plan B pulak sekarang. Apa yang aku nak buat eh? Encik Idea, cepatlah datang...” Beberapa minit kemudian wajah Adeeba mula berkerut. Tiba-tiba saja perutnya berasa terlalu sakit. Dia meringkukkan badannya sambil tangan memegang perut. “Aduh, sakitnya!” Dia mengerang kesakitan.
            Ketika itu juga Rania melangkah masuk ke dalam bilik. “Kenapa ni, Deeba?” tanyanya yang sudah duduk di birai katil Adeeba.
            “Sakit perutlah, Kak Ran... sakit sangat ni.” Suaranya tertahan-tahan. Terasa seperti mahu mengalir air matanya.
            “Sakit perut kenapa?” Rania sudah cuak. Nak kata tersalah makan, aku tak ada pulak sakit perut.
            “Seng... senggugut...” Terputus-putus suaranya. Sebelum ini belum pernah dia mengalami senggugut yang teruk seperti ini ketika datang bulan. Urat perutnya terasa mahu putus. Memang sakit sangat.
            Rania melangkah ke almari mengambil minyak lantas menyapu ke perut gadis itu. “Deeba tak payah balik rumahlah hari ni ya?” ujar Rania apabila melihat Adeeba sudah memejamkan mata. Mungkin berasa lega sedikit apabila perutnya diurut begitu.
            “Tak boleh, kak. Deeba kena balik jugak,” jawabnya tanpa membuka mata. “Dah bagitahu kat mama tadi.”
            “Macam mana nak drive kalau perut sakit macam ni? Lagipun dah pukul 10 malam dah ni. Esok jelah Deeba balik ya?”
            “Tak nak... Deeba nak balik malam ni jugak! Tak apa, Deeba still boleh drive.” Adeeba berdegil. Dia bangkit perlahan-lahan lalu bersandar di kepala katil. Wajahnya dikerutkan lagi menahan sakit.
            “Boleh ke drive ni? Akak tengok Deeba macam tak ada tenaga je nak drive. Bahaya drive dalam keadaan tengah sakit macam ni.” Rania risau.
            “Boleh... Deeba boleh!” Adeeba cuba tersenyum.
            “Akak risaulah. Erm... biar akak jelah yang drive kereta Deeba,” tawar Rania.
            Membulat mata Adeeba. “Kak Ran pandai drive ke?”
            “Pandai. Akak ada lesen tau!” Rania meyakinkan Adeeba.
            “Kalau macam tu Kak Ran hantar Deeba sekaranglah!” Adeeba sudah bersedia mahu turun dari katil.
            “Akak pakai tudung kejap.” Rania menyimpan semula minyak ke dalam almari.
            Adeeba sudah tersengih. Ada hikmah rupanya aku senggugut hari ni. Tak payah susah-susah nak fikirkan plan B!
            “Meh sini kunci kereta.” Rania menghulurkan tangan.
            Dengan senang hati Adeeba menyerahkan kunci keretanya kepada Rania. “Thanks, Kak Ran. Nanti Deeba tunjukkan jalan ke rumah Deeba.”
            Rania tersenyum dan mengangguk. “Lepas dah hantar Deeba, akak nak minta izin bawak balik kereta ke kolej ya? Esok Deeba nak balik, akak jemput.”
            “No problemlah kak.” Adeeba tersenyum senang. Di dalam kepala sudah terencana rancangan seterusnya.
            17 minit perjalanan akhirnya kereta yang dipandu oleh Rania telah selamat sampai di hadapan sebuah banglo yang nampak mewah.
            “Jomlah masuk, kak,” pelawa Adeeba. Tali pinggang keledar sudah dibuka.
            “Tak apalah, akak dah nak balik ni.”
            “Kak Ran tidur jelah kat sini. Dah lewat ni. Esok kita balik kolej sama-sama,” pujuk Adeeba.
            “Tak apalah, Deeba.. nanti apa pulak kata famili Deeba. Lagipun belum pukul 12. Sempat lagi ni nak balik kolej,” tolak Rania lagi.
            “Mama dengan papa Deeba tak kisahlah kak. Jangan risau. Jomlah... lagipun kat kolej nanti akak kena tidur sorang-sorang,” pujuknya lagi.
            “Tak apa, akak dah biasa tidur sorang-sorang. Deeba pergilah masuk.”
            “Jomlah... ni first time akak datang rumah Deeba, kan? Jomlah, kak...” Adeeba memanjangkan tangannya mematikan enjin kereta lalu mencabut kunci.
            Membulat mata Rania melihatnya. “Okeylah, akak tidur sini,” Dia mengalah. “Kereta ni nak biarkan kat luar ni je ke?”
            “Kita bawak masuk dalamlah. Nah kunci.” Adeeba menyerahkan kunci kepada Rania semula lalu dia menekan alat kawalan jauh untuk membuka pintu pagar. Di dalam hati dia sudah bersorak apabila rancangannya untuk mengajak Rania tidur di rumahnya telah berjaya.

Sebaik saja pintu pagar terbuka, Rania menghidupkan enjin kereta dan mula memandu masuk.
~BERSAMBUNG~

11 comments:

  1. Best sis...walaupun story ni bergantung-gantung...#^_^

    ReplyDelete
  2. yes..yes..x sabar nk bce entry seterusnye..apa agaknye reaksi kif ek?

    ReplyDelete
  3. aduh bestnyer... x sabaq nk tau next n3...

    ReplyDelete
  4. nak lagi!!! hihihi... best sangat... apa agaknya reaksi Kif bila nampak Rania? wah! tak sabarnya... terima kasih kak WC... best sangat! ^__^

    ReplyDelete
  5. cpt smbng....
    camne la Kif jupe Rania?
    ara

    ReplyDelete
  6. jeng....jeng...jeng....suspennya....
    apa reaksi Kif bila nampak Rania....

    ReplyDelete
  7. NurAtiZa, Rya Yuni, Hani, DyaNZa, Afifah Yusof, Ara n Aida Sherry: Thanks banyak-banyak sebab sudi mengikuti cerita ni. Nanti kite tengok ek macam mane bila Kif tu ternampak Rania...

    Tapi lambat sikit... Mungkin untuk bab 13 nanti kene tunggu kat p2u sebab nak naikkan rating kat p2u... Sekarang kat p2u baru ade bab 5 n rating dia rendah... Mungkin tajuk 'Seiras' ni nampak macam biase coz tu rating rendah kot...

    ReplyDelete
  8. Alaaaaaaa nak lagi plisssss,,,,, best sgt citer ni....nak lagiiiiiii

    ReplyDelete
  9. jgn la lmbat2 WC..
    tgh besh la cite ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. inochi n eca a sassin: thnks sudi baca cerita yang tak seberapa ni... kat p2u seiras baru ade sampai bab 10...
      mungkin lagi dua minggu baru masuk bab 13... sabar ek...

      Delete