Followers

Thursday, 31 January 2013

Separuh Hati Untukmu 19


“EHEM... ehem...” Sofi berdeham. Ketika kereta Imanina melangkah masuk ke pagar tadi dia sudah ternampak kelibat lelaki yang dipuja dalam diam. Kemudian cepat-cepat dia menyuruh Imanina memberhentikan kereta.
            Qhafi yang sedang bersandar di pintu kereta bahagian pemandu memanggung kepala memandang Sofi yang memakai seluar ketat berwarna merah jambu dan baju sendat. Dia menundukkan wajahnya kembali.
            Masam mencuka wajah Sofi apabila Qhafi tak mempedulikannya. Sombongnya! Nasib baik kau handsome, kalau tak, tak ingin aku nak tegur! “Dah lama ke you sampai?” Dia cuba memancing perbualan “Tunggu Deeba ke?” Senyuman menggoda dilemparkan.
            Qhafi memanggung kepalanya lagi lantas mengangguk. Pandangan dilemparkan ke jalan raya mahu melihat sama ada kereta Adeeba sudah muncul atau belum.
            Qhafi menjeling jam tangan Tag Heuer di pergelangan tangan kanannya. “Adalah dalam 15 minit.” Dia menjawab acuh tak acuh. Butang baju dipergelangan tangan kiri dibuka lantas menyingsing lengan baju hingga ke paras siku. Kemudian lengan baju sebelah kanan pula disingsing.
            “You ingat I tak?” Sofi menyelitkan rambut ke belakang telinga.
            Qhafi mengangguk. “Ingat. Sofi, kan?” Dia ingat lagi gadis di depannya itu. Adeeba pernah memperkenalkan mereka ketika dia terserempak dengan Adeeba, Sofi dan Imanina yang sedang membeli-belah di pusat beli-belah milik keluarganya dulu.
            Sofi mengangguk laju. Dia gembira apabila Qhafi masih mengingatinya. “Tadi I shopping kat Akasia Mall dengan Iman tapi tak nampak pulak you.” Jarinya bermain-main dengan hujung rambut.
            “Tadi I buat kerja kat ofis, tak ronda pun kat bawah.” Qhafi menyelukkan tangan ke poket seluar.
            “Kalau jumpa you tadi mesti boleh minta diskaun. Banyak jugak I shopping tadi, sampai lenguh tangan I ni.” Sofi memicit-micit lengan kirinya. Wajahnya dikerutkan berpura-pura menahan sakit. Padahal dua beg kertas saja yang dia bawa balik tadi.
            “Bukan dekat Akasia ada sales ke sekarang?” Qhafi pelik. Setahunya sudah dua hari Akasia Mall mengadakan jualan murah.
            Gulp! Sofi menelan liur. Wajahnya berubah merah. Tangan kanannya yang sedang memicit lengan kiri terus terhenti.
            Pin! Pin! Pin!
            Sofi dan Qhafi berpaling apabila mendengar bunyi hon kereta. Dari jauh kelihatan kereta Adeeba yang meluncur ke arah mereka.
            Haish, cepat pulak dia ni sampai! gerutu Sofi dalam hati. “Okeylah, I masuk dulu.”
            “Tak nak tunggu Deeba ke?” tanya Qhafi.
            “Tak apalah, kepala I tiba-tiba pening. Penat sangat berjalan tadi.” Sofi melangkah masuk ke dalam kolej.
            Adeeba menghentikan keretanya di sebelah kereta Qhafi. Matanya memerhatikan Sofi yang sedang berjalan. Tangannya menurunkan cermin kereta di bahagian penumpang. Hatinya mula terdetik rasa cemburu apabila melihat gelagat Sofi dari jauh tadi.
            Qhafi mengerut dahi apabila melihat ke dalam kereta Adeeba.  Tempat duduk di bahagian belakang turut dipandang. Dia menghampiri kereta Adeeba dan menundukkan sedikit badannya. “Mana roommates Deeba? Tadi kata roommates ada sekali?”
            Adeeba kembali memandang Qhafi. “Dia orang nak singgah pasar malam kat Vista tadi. Deeba hantar dia orang kat sana dulu, baru balik kolej,” jawabnya sambil melemparkan senyuman lega. Ketika mahu meninggalkan pekarangan Akademi Pengajian Melayu tadi, Rania meminta dihantarkan ke pasar malam untuk membeli sedikit makanan. Adira juga turut menemani Rania. Apabila dia mahu menunggu, kedua-dua orang gadis itu menyuruhnya pulang saja ke kolej kerana mereka ingin berjalan sebentar di pasar malam sebelum pulang ke kolej dengan menaiki bas.
“Deeba park kereta kat dalam kejap eh?” Sebaik melihat anggukan Qhafi, Adeeba mula memandu keretanya menuju ke tempat parkir di dalam kolej. “Fuh! Nasib baik Kak Ran nak singgah pasar malam. Kalau tak aku tak tahu apa yang bakal berlaku. Mesti kalut je nanti,” gumamnya. Selepas mengunci kereta, dia mendapatkan Qhafi yang sudah menanti di dalam kereta lelaki itu.
“Kita nak makan kat mana?” tanya Qhafi sebaik saja Adeeba memakai tali pinggang keledar.
“Mana-mana pun boleh tapi Deeba nak yang dekat je.
“Kalau macam tu kita pergi Bangsar, makan kat Syed Bistro,” putus Qhafi. Matanya ditumpukan ke jalan raya.
“Okey, Deeba tak kisah.” Adeeba bersetuju. “Sofi nak apa dekat-dekat dengan abang tadi?” tanyanya apabila mula teringat pada Sofi.
“Saja je dia tegur.”
“Habis tu abang melayanlah?” Nada Adeeba berbaur cemburu. Dia tahu Sofi ada hati pada Qhafi. Melihat cara Sofi memandang Qhafi pun dia sudah boleh tahu. Tambahan pula ketika mereka menjadi teman sebilik dulu, gadis itu asyik bertanyakan Qhafi saja. Mujurlah sekarang dia sudah tak sebilik dengan Sofi. Kalau tak pasti gadis itu akan sibuk mengorek itu dan ini.
“Abang layan macam gitu jelah. Kenapa? Jealous eh?” Qhafi memandang sekilas ke arah Adeeba sambil tersenyum nakal.
“Mestilah. Berbulu je mata Deeba ni tengok dia tergedik-gedik dekat abang tau.” Adeeba geram. “Apa yang dia cakap kat abang tadi?”
“Dia cakap dia shopping kat Akasia Mall dengan Iman tadi. Kalau ternampak abang tadi boleh minta diskaun. Lepas tu dia cakap tangan dia lenguh bawak banyak barang,” jawab Qhafi jujur. Dia tak pernah merahsiakan apa-apa daripada Adeeba.
See... dah boleh nampak yang dia tu syok kat abang. Siap nak minta diskaun lagi... Deeba pun tak pernah minta diskaun dekat abang tau. Entah-entah dia pergi sana sebab nak tengok abang, bukan nak shopping sangat pun.” Adeeba menarik nafas cuba menenangkan diri.
“Deeba dengan dia gaduh ke? Rasanya dulu Deeba rapat jugak dengan dia, kan?” Qhafi memandang Adeeba sekilas sebelum melemparkan pandangan ke depan.
“Mana ada kita orang gaduh. Kawan biasa-biasa je. Malaslah nak rapat sangat dengan dia orang. Sosial sangat. Lepas tu pantang nampak lelaki handsome, mulalah nak menggedik. Tukar lelaki macam tukar baju. Tak tahulah bila nak berubah.” Adeeba menggeleng kepala.
“Habis tu sekarang Deeba rapat dengan siapa?” Dulu ada juga Adeeba bercerita tentang kawan-kawannya. Tak ketinggalan juga rungutan gadis itu terhadap sikap Sofi yang sering membuat sepah di bilik sehingga dia terpaksa mengemasnya semula. Sejak masuk tahun kedua, gadis itu sudah jarang bercerita tentang kawan-kawannya kepada Qhafi.
Hati Adeeba berdebar apabila Qhafi bertanya tentang itu. “Erk... Deeba rapat dengan roommates baharu. Dua-dua budak junior.” Hanya itu saja yang dia jawab.
“Dia orang okey? Tak ada sepah-sepahkan bilik?”
“Dia orang okey sangat. Baik dengan Deeba. Bilik pun sentiasa bersih dan kemas. Best je mata ni tengok. Tak adalah nampak macam tongkang pecah. Kita orang bertiga ni dah macam adik-beradik tau. Pergi mana-mana mesti nak bersama. Makan pun kadang-kadang berkongsi. Yang sorang tu kan, muka dia macam muka K...” Adeeba terhenti apabila mulutnya hampir terlepas cakap. Semuanya gara-gara teruja sangat bercerita tentang Rania dan Adira.
“Macam muka siapa?” Qhafi masih menanti.
Erk...” Lidah Adeeba kelu untuk menjawab. Betullah kata pepatah, terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata... aku yang karam! Adess, nak goreng apa ni? Fikir, Deeba... fikir!
“Macam muka siapa?” sergah Qhafi sambil memandang sekilas ke wajah Adeeba.
“Macam muka Kim Tae Hee!” jawab Adeeba pantas. Ah, bantai jelah labu, dah muka pelakon tu tiba-tiba muncul kat kepala aku ni.
Qhafi menggeleng kepala. “Deeba... Deeba... tak habis-habis bandingkan muka orang lain dengan muka pelakon. Dulu kata muka mak cik cleaner kat kolej macam muka Noryati Taib la, muka pensyarah macam muka Johnny Depp la, itulah, inilah. Macam-macam...”
Adeeba tersenyum lega. Fuh! Nasib baik pandai cover.
“Okey, kita dah sampai. Jom...” ajak Qhafi sebaik saja memarkirkan keretanya di hadapan Syed Bistro.
“Kenapa susah sangat nak jumpa Deeba sekarang?” tanya Qhafi sebaik saja pelayan meletakkan makanan yang dipesan.
“Bukan minggu lepas pun kita jumpa ke? Adalah dalam tiga kali jugak kan kita jumpa?” Adeeba menyedut air tembikai.
“Bukan tu maksud abang... Deeba macam tak nak abang jemput kat kolej. Bila abang nak ambil kat kolej, Deeba cakap tak payah, nak drive sendiri.” Dia mengulang ayat Adeeba. “Macam tak sudi nak naik kereta dengan abang je. Ke Deeba ada sorokkan sesuatu dari abang?” Qhafi menjungkit sebelah kening.
Adess, macam mana Abang Qhaf boleh perasan ni? “Mana ada Deeba sorokkan sesuatu dari abang. Deeba cuma tak nak menyusahkan Abang Qhaf je. Nanti Abang Qhaf penat pulak kena ulang-alik ambil dan hantar Deeba.” Dia memberi alasan. Sebenarnya dia takut Qhafi terserempak dengan Rania jika lelaki itu sering singgah ke kolejnya.
“Abang okey je kena ulang-alik, tak rasa susah pun.” Qhafi menyuap roti canai banjir ke mulut.
“Nanti senanglah Sofi nak menggedik dekat abang, kan?” Adeeba mengecilkan matanya. Sengaja dia berkata begitu mahu menghilangkan syak wasangka Qhafi terhadapnya.
“Ada pulak macam tu. Deeba ni tak habis-habis dengan cemburu. Abang datang kolej nak jumpa Deeba, bukan Sofi. Kalau dia nak menggedik dekat abang pun dia punya pasallah. Abang takkan layan.” Qhafi menyisip air mango lassi. “Okeylah, kalau Deeba tak nak abang datang kolej abang takkan datang dah. Kalau nak jumpa, masing-masing drive sendiri.” Dia mengalah.
Adeeba diam. Cadangan Qhafi membuatkan dia lega. Tapi sampai bila aku nak buat macam ni? Lambat laun Abang Qhaf mesti terserempak jugak dengan Kak Ran. Kalau tak dekat kolej, mungkin dekat tempat lain. KL ni bukannya besar sangat, pusing punya pusing, jumpa jugak, gumam hatinya. “Tak apalah, abang boleh jemput Deeba dekat kolej tapi make sure abang call dulu sebelum datang. Jangan macam tadi, dah sampai baru nak call. Nasib baik tadi Deeba on the way nak balik kolej. Buatnya Deeba ada dekat luar dengan kawan, buat penat je abang datang.” Dia menyudu nasi goreng ayam ke mulut.
“Alah, kalau Deeba keluar dengan kawan-kawan, abang datanglah sana. Nak jugak kenal dengan kawan-kawan baharu Deeba tu.”
Adeeba tersedak. Pantas dia menyisip air menghilangkan nasi yang rasa tersekat. Tak dapat dia bayangkan andai apa yang lelaki itu katakan tadi benar-benar berlaku. Terasa sesak kepalanya memikirkan hal itu.
“Abang gurau jelah. Tu pun nak tersedak. Ni mesti takut kawan-kawan Deeba jatuh hati kat abang, kan?” serkap Qhafi. “Yalah, abang ni kan handsome!” Qhafi menegakkan kolar baju kemeja putihnya yang sudah ditanggalkan tali leher.
Adeeba sudah mengeluh lega.
“Macho...” Qhafi mencuit hidungnya pula. “Dan yang paling penting, renungan abang nampak romantik, kan?” Dia menjungkit keningnya berkali-kali.
“Eee... perasanlah, Abang Qhaf ni!” Adeeba menceber. “Siapa yang cakap renungan mata abang nampak romantik? Habaq mai sat, nak check sikit mata dia tu okey ke tak.” Air disisip lagi.
“Orang yang kat depan abang nilah yang cakap macam tu...” Kening Qhafi dijungkit berkali-kali.
Uhuh! Uhuk! Adeeba tersedak lagi. Dia mencapai tisu dan mengelap mulutnya. “Bila masa Deeba cakap?” Dia berpura-pura tak ingat.
“Ada dulu...” Qhafi senyum nakal.
“Okey, Deeba tarik balik kata-kata Deeba tu. Pandangan mata Abang Qhaf bukan nampak romantik tapi...” Adeeba menongkat dagu menilik wajah Qhafi. Dahinya dikerut-kerutkan seolah-olah sedang berfikir.
Qhafi turut menongkat dagu dan sengaja menghadiahkan renungan romantik buat tatapan Adeeba.
“... macam muka orang orang gatal je Deeba tengok!” sambung Adeeba sambil ketawa.
Mencerun mata Qhafi. “Ada pulak cakap renungan mata abang macam muka orang gatal. Kecik hati abang ni tau.” Dia mengacau-ngacau air mango lassi di dalam gelas.
“Tak payah nak kecik-kecik hati sangatlah. Nanti bertambah kecik mata abang tu. Tulah, siapa suruh perasan sangat. Kan dah kena! Hahaha...” Adeeba ketawa lagi.
Qhafi menceber. “Nasib baik bukan mahram, kalau tak abang tarik mulut Deeba tu, biar dah tak boleh nak ketawa lagi,” ujar Qhafi geram.
“Okey, Deeba dah tak gelak,” ujar Adeeba. Namun bibirnya masih menguntum senyuman. “Tak naklah masyam-masyam lagi, senyumlah sikit. Nanti dah tak nampak handsome muka abang. Bila dah tak nampak handsome, renungan mata pun dah tak nampak romantik,” pujuknya. Ketawanya yang ingin meledak cuba ditahan. Pertama kali dia dapat melihat wajah merajuk Qhafi.
Qhafi tersenyum sesaat.

AZFAREL mengeluarkan telefon pintar dari poket seluar pendek paras lututnya. Dia mengeluh apabila telefon pintar itu masih sunyi daripada sebarang SMS mahupun panggilan. Sudah seminggu dia menanti SMS daripada Rania namun gadis itu masih menyepi. Mahu berjumpa gadis itu di Universiti Malaya, dia takut disalahertikan pula. Dia bukannya nak sangat duit daripada Rania tapi dia hanya mahu mengenali gadis itu dengan lebih dekat. Hatinya kian hari kian resah menanti.
            Sekali lagi dia mengeluarkan telefon pintarnya. Bateri dibuka dan dipasang semula mahu melihat sama ada telefon itu berfungsi dengan baik atau tak. Rancangan di televisyen yang ditonton bersama keluarganya sudah tak dihiraukan lagi. Fikri yang sedari tadi asyik menjeling ke arahnya juga tak dipedulikan.
            “Kalau dia tak call, Farel call jellah dia. Mana tau dia busy ke...” Fikri bersuara.
            Azfarel pantas menyimpan kembali telefon pintarnya.
            “Kenapa?” tanya Najiha.
            “Farel ni macam tengah tunggu panggilan seseorang. Dari tadi nampak resah je,” beritahu Faried.
            Najiha yang turut duduk di sofa berangkai tiga itu terus menoleh ke arah Azfarel yang duduk di sebelah suaminya. Matanya dikecilkan sengaja mahu mengusik.
            “Farel tengah tunggu Rizal calllah.” Pantas Azfarel menjawab.
            “Kalau tunggu Rizal call takkan resah sampai cabut bateri handphone tu?” Fikri mengerut dahi.
Azfarel tergamam. Ketara sangat ke muka aku?
“Farel tengah tunggu perempuan call eh?” serkap Najiha sambil tersenyum mengusik.
“Siapa tunggu perempuan call?” tanya Mazni. Wajah anak dan menantunya yang duduk di sofa berangkai tiga dipandang satu per satu.
“Farel ni, mummy... dia dah ada buah hatilah tu, asyik resah semacam je. Makan tadi pun macam tak lalu.”
Terbuntang mata Azfarel mendengar kata-kata kakaknya.
“Betul ke Farel dah ada buah hati? Siapa nama dia? Orang mana? Bila nak bawak jumpa mummy?
Azfarel sudah memicit kepala. Pening dengan soalan bertubi-tubi Mazni. “Mummy jangan percaya dengan apa yang Kak Jiha cakap tu. Farel mana ada buah hati lagi. Kalau ada dah lama Farel bawak jumpa mummy. Farel betul tengah tunggu Rizal call ni. Dia janji nak call lepas isteri dia selamat bersalin. Farel tak sabar nak tahu dia dapat anak lelaki ke perempuan...” bohongnya.
Aik? isteri orang lain yang nak bersalin, kamu pulak yang tak sabar? Macam isteri kamu pulak yang nak bersalin.” Azmir menggeleng kepala.
Azfarel tersengih mendengar kata-kata daddynya.
“Daripada kamu risaukan isteri kawan kamu tu, ada baiknya kamu cari bakal menantu untuk mummy ni!” kata Mazni.
Azfarel sudah tak tahu mahu menjawab apa. Telefon pintarnya yang bergetar telah menyelamatkan dirinya. Dia menarik keluar telefon pintar itu dari poket seluar. Hatinya berbunga apabila melihat nombor yang tak dikenali tertera di skrin. Dia pasti itu Rania. “Farel naik bilik dululah, Rizal dah call ni.” Dia menapak ke tangga. Sebaik tangannya menyentuh ikon hijau, dia melekapkan telefon pintar ke telinga. Sengaja dia diam mahu mendengar suara di hujung talian.
“Assalamualaikum...”
“Waalaikumussalam... Ran ke?” tanya Azfarel mahu memastikan yang tekaannya tepat.
“Ya, saya Ran. Sorry dah seminggu baru saya nak contact awak. Lately ni busy sikit,” ujar Rania.
“Tak apa, saya faham.” Azfarel menegakkan bantal di kepala katil lantas menyandarkan badannya.
“Saya nak tanya pasal handphone yang awak bagi kat saya minggu lepas. Berapa yang saya kena bayar?” Rania terus ke topik asal.
Azfarel mengeluh apabila soal telefon pintar dibangkitkan. “Ran, sebenarnya saya tak nak awak bayar handphone tu. Saya ikhlas nak ganti balik handphone awak yang dah rosak tu.”
“Tapi... saya ikhlas nak bayar balik. Saya tak suka terhutang budi. Lagi-lagi dengan orang yang saya tak kenal,” ujar Rania di hujung talian.
Azfarel menggaru kepala yang tak gatal. “Erm... macam ni jelah Ran... kalau awak nak bayar sangat awak bayar separuh je,” putusnya. Dia sudah tak tahu bagaimana lagi mahu memujuk gadis itu agar menerima saja pemberiannya.
“Kenapa pulak kena bayar separuh?”
“Sebab handphone tu secondhand!”                                                     
“Tipulah. Handphone ni nampak baru, takkanlah secondhand!” kata Rania seakan-akan tak percaya.
“Memang saya beli yang baru tapi bila sampai kat tangan awak jadilah secondhand sebab awak orang kedua yang pegang handphone tu,” jelas Azfarel. “So, kalau awak nak bayar, awak bayar separuh je kalau tak saya tak nak ambil duit awak,” sambungnya lagi.
Rania senyap di hujung talian. Mungkin sedang berfikir tentang penjelasan Azfarel tadi. Erm... okeylah. Awak bagitahu berapa yang saya kena bayar dan bagi account number.
“Saya tak nak bagi account number dan saya tak nak awak bank in.
“Habis tu macam mana saya nak bayar?” Sedikit meninggi suara Rania.
“Saya nak kita keluar makan esok dan awak boleh bayar time tu.” Azfarel menarik bantal peluk lantas diletakkan ke ribanya. Dalam diam dia cuba membuat temu janji dengan Rania.
“Okeylah, berapa yang saya kena bayar dan dekat mana kita nak jumpa?”
“Awak bayar dalam lima ratus ringgit je.
“Kenapa lima ratus? Saya rasa harga handphone ni mahal.”
 “Tak apa, kita kan kawan? Saya kira murah je. Lagipun awak belajar lagi. Banyak nak pakai duit.” Azfarel menukar telefon pintarnya ke telinga sebelah kiri.
“Kalau macam tu saya bayar lapan ratus.”
“Eh, banyak sangat tu. Lima ratus jelah.”                                                                             
“Apa pulak banyak, sepatutnya lebih lagi saya kena bayar tau sebab banyak duit awak yang keluar untuk beli handphone ni,” balas Rania yang tak puas hati dengan tawaran harga.
“Tak apa, lima ratus je. Saya dah kerja, awak tu belajar lagi. Nanti tak cukup pulak duit untuk belanja.” 
“Pasal tu awak tak payah risau, saya ada simpanan. Saya bayar lapan ratus, okey?”
“Lima ratus...”
“Lapan...”
“Lima...” Azfarel masih tak mahu mengalah.
“Lapan... kalau awak tak setuju jugak, nanti saya bagi handphone ni dekat kakak awak dan suruh dia pulangkan kat awak.”
“Okey... okey... lapan.” Azfarel mengalah. Kang kalau tak mengalah, langsung tak dapat jumpa dia. “Awak tinggal kat kolej berapa?”
“Tak apa, biar saya pergi sendiri. Dekat mana kita nak jumpa?” 
“Kalau macam tu awak tetapkan tempat. Saya ikut je,” putus Azfarel.
Erm... kita jumpa dekat The Chicken Rice Shope Bangsar South la. Dekat sikit.”

“Okey, see you tomorrow at 2 PM.” Sebaik saja mematikan talian, Azfarel berguling-guling di atas katil. Dia tak sabar mahu berjumpa dengan Rania esok.

~BERSAMBUNG~

p/s: Sori kalau ada yang kecewa sikit dengan entri ni... Belum masanya lagi Rania jumpa dengan Qhafi...

Saturday, 26 January 2013

Separuh Hati Untukmu 18

AUNTIE?” Dia sedikit terkejut apabila melihat Datin Rosnah sebaik saja dia membuka mata. 
            Datin Rosnah yang sedang memerah tuala kecil memandang Rania. Dia melemparkan senyuman. Tuala yang sudah siap diperah dilekapkan ke dahi Rania.
            “Auntie buat apa kat sini?” Rania memandang sekeliling bilik. Manalah tahu dia berada di rumah Thakif ke. Yalah, tiba-tiba saja Datin Rosnah ada di situ. Dan dia mengeluh lega apabila dia masih berada di bilik kolej.
            “Auntie jaga Rania la... Rania kan demam?” Datin Rosnah mengangkat tuala di dahi Rania lantas memerah lagi. Kemudian dia mengelap kepala gadis itu pula.
            Maknanya aku betul-betul demamlah? Tapi siapa perempuan dalam mimpi aku tu? Siapa Yaya? Makin berkerut dahi Rania memikirkan nama yang terasa asing padanya dan juga wanita yang berwajah kabur itu. Dia benar-benar tak tahu bagaimana wanita itu boleh muncul di dalam mimpinya.
            “Sakit kepala ke? Nak auntie picitkan?”
            Rania menggeleng kepala. “Saya tak sakit kepala pun, cuma pelik sikit macam mana auntie boleh tahu saya demam?” Memang itu juga turut berlegar di kepalanya.
            “Pagi tadi Deeba call. Dia minta tolong auntie jaga Rania sekejap sementara dia pergi kelas. Dia cakap Rania tak bangun-bangun dari tadi. Badan pun panas.”
            Rania terkejut. Belum pernah lagi dia demam sampai tak sedarkan diri. Mungkin sebab dah lama aku tak demam kot? Nasib baik aku tak boleh solat. “Sekarang dah pukul berapa, auntie?
            Datin Rosnah melihat jam di tangan kirinya. “Dah pukul 12.50 tengah hari.”
            Terbuntang mata Rania. Dia mengangkat kepala sedikit mahu melihat ke tingkap. Patut pun gelap, langsir bertutup rupanya. Dia bingkas bangun.
            “Nak pergi mana ni?” Datin Rosnah memegang lengan Rania.
            “Nak bersiap. Kelas saya start pukul 1.” Rania mahu berdiri tapi ditahan.
            “Tak payahlah pergi kelas, Rania kan tak sihat? Nanti pengsan pulak kat sana. Duduk sini.” Datin Rosnah menepuk bantal yang sudah ditegakkan di kepala katil.
            Dengan berat hati Rania akur. Perlahan-lahan dia menyandar di kepala katil. Badannya masih terasa lemah.
            “Ni auntie ada masakkan bubur untuk Rania.” Datin Rosnah melangkah ke arah meja belajar dan mencapai tupperware. “Nak pergi mana pulak tu?” tanyanya apabila melihat Rania berdiri.
            “Nak basuh muka kejap, auntie.
            “Nak auntie bawakkan? Takut pengsan pulak kat bilik mandi tu.” Datin Rosnah sudah meletakkan tupperware di meja belajar semula lantas menghampiri Rania. Tangan kanannya sudah memegang lengan gadis itu.
            “Tak apa, auntie... saya boleh pergi sendiri. Badan saya dah sihat sikit ni.” Rania segan dilayan seperti itu. Bukan teruk pun sakitnya, cuma demam saja.
            “Okey, auntie tunggu sini.” Datin Rosnah melepaskan pegangan.
            Rania mencapai peralatan mandian, tuala dan pakaiannya lantas keluar dari bilik. Selesai menukar pakaian, Rania keluar dari bilik mandi.
“Iman, kau tahu tak, Si Ran tu makin mengada-ngada tau sekarang!”
Langkah Rania terhenti di depan pantri. Dia menghampiri pantri dan menjengukkan sedikit kepalanya.
“Kenapa dengan dia? Apa yang dia buat?” tanya Imanina yang sedang menanti giliran untuk menyeterika baju.
“Aku tak tahulah ilmu apa yang dia pakai sampai macam tu sekali Deeba layan dia. Deeba siap panggil mama dia lagi suruh jaga Si Ran tu,” cerita Sofi yang sedang menyeterika baju.
“Kau nampak ke mama Deeba datang? Buatnya salah orang ke?”
“Nampak... aku cam muka mama Deeba tu. Tadi aku terserempak dengan mama dia kat bilik mandi, aku pun tanyalah. Mama dia cakap dia tolong Deeba jaga Ran sebab Ran tu demam.”
“Amboi, bukan main lagi Si Ran tu! Aku pun pernah demam jugak tapi tak ada pun suruh mama aku datang jaga aku.” Imanina menceber.
Rania menggeleng kepala. Budak dua orang ni tak habis-habis nak mengumpat! Dia tak tahu kenapa Sofi dan Imanina seperti tak menyukainya. Pernah dia melemparkan senyuman ketika mereka terserempak dulu, namun kedua-dua orang gadis itu mencemikkan wajah. Akhirnya dia buat tak layan saja. Malas mahu ambil peduli.
“Iman, aku rasa kan, Ran tu saja nak rapat dengan Deeba sebab Deeba tu anak orang berada. Lagi satu, Deeba kan ada abang? Handsome pulak tu! Mestilah dia nak suruh Deeba kenenkan dia dengan abang Deeba tu. Lepas dia dah rapat dengan adik, dia pun buat baiklah tunjuk sopan santun dia dekat famili Deeba pulak. Bila satu famili dah berkenan, dia orang pun satukan Si Ran dengan abang Deeba tu. Lepas tu siapa yang untung? Keluarga Si Ran  jugak kan? Yalah, dapat menantu kaya. Anak Dato’ pulak tu!” Sofi menterbalikkan bajunya untuk menyeterika bahagian belakang.
Rania menyabarkan hatinya. Dia orang ni tak tahu apa-apa, pandai je nak reka cerita! Nasib bukan adik aku. Kalau adik aku, dah lama aku uli-uli mulut dia orang ni jadikan cucur kembung! Tiba-tiba dia terasa badannya semakin sihat mendengar ‘pujian’ Sofi.
“Kau gila ke apa? Tunang abang dia tu nak campak mana?” Imanina mengerut dahi.
“Kau tak tahu ke tunang abang Deeba tu dah mati?” Sofi mencapai penyangkut baju dan menyangkut bajunya. Dia beralih ke belakang memberi laluan kepada Imanina untuk menyeterika baju.
“Bila?” Imanina memandang Sofi.
“Aku pun tak tahu bila tapi aku pernah dengar siapa entah cakap yang tunang abang Deeba dah tak ada.” Sofi membelek bajunya yang sudah siap digosok tadi. “Abang Deeba pun dah lama tak nampak datang sini kan? Dulu ada jugaklah nampak masa dia hantar Deeba balik kolej,” sambungnya lagi.
“Tulah. Aku pun dah lama tak nampak dia. Aku ingat lagi dia senyum kat aku masa aku terserempak dengan dia kat pagar. Pergh! Cair hati aku tengok senyuman dia tu. Bergegar jantung, beb!” Imanina ketawa. Tangannya lincah menggosok baju. “Kau pernah tengok arwah tunang dia? Cantik tak?”
“Manalah aku pernah tengok. Aku bukannya rapat dengan abang Deeba. Apa kes abang dia tu nak bawak tunang datang kolej ni? Bukannya tunang dia study kat sini pun.”
“Ya tak ya jugak...” Imanina mengangguk.
“Daripada Deeba pilih Ran, baik dia pilih kau je jadi bakal kakak ipar dia. Aku rasa kau paling layak untuk abang dia. Rupa ada, anak orang berada jugak. Bukan macam Ran tu, datang dari kampung mana entah!”
Imanina tersengih-sengih. Dia terasa kembang dengan pujian Sofi. “Kau ni puji-puji aku macam ada apa-apa je. Malu aku tau!” Setereka dibiarkan menghempap bajunya. Dia sudah berangan bersanding di atas pelamin dengan Thakif.
 “Mana ada apa-apa. Aku cakap yang betul ni. Kalau nak dibandingkan kau dengan Ran, macam langit dengan bumi tau! Cuba kau bayangkan kau berdiri kat sebelah abang Deeba. Pergh! Bagai pinang dibelah dua. Kalau dengan Ran... tak sesuai langsung!” Sofi mengembang kempiskan hidungnya apabila terbau sesuatu terbakar. “Iman, baju kau berasap!”
Jeritan Sofi menyedarkan Imanina. Dia menegakkan seterika. Bajunya diangkat tinggi. Jelas kelihatan kesan terbakar dan berlubang di bahagian dada. “Kaulah punya pasal ni, ajak aku bersembang. Tengok, rosak baju aku!” Dia menjeling geram.
“Alah, nanti aku gantilah. Kita shopping kat shopping mall pakwe Deeba tu eh?”
Rania yang mendengar sudah ketawa di dalam hati. Itulah balasan orang yang mengumpat! Dia sudah malas mahu mendengar.
“Kak Ran!”
Baru saja Rania mahu berpusing, ada suara memanggilnya. Bibir bawah digigit perlahan. Dia mahu meninggalkan pantri tanpa meninggalkan jejak. Akhirnya terkantoi juga.
“Kak Ran buat apa kat sini?” tegur Julaili yang mahu masuk ke pantri.
Rania berpusing memandang Julaili sambil tersenyum. Dari ekor mata dia nampak Sofi dan Imanina sudah berdiri tak berapa jauh darinya dan Julaili.
“Kau curi dengar perbualan kita orang ke?” Meninggi suara Imanina.
Rania tak menjawab. Dia hanya menayang muka kayu.
“Kau ni memang tak tahu malu kan? Suka hati je curi dengar!” marah Sofi pula.
Rania memandang Julaili di depannya. “Laili tahu tak, Rasulullah pernah berkata, awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang yang melakukan zina, apabila dia bertaubat Allah akan menerima taubatnya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat!” Sengaja dia berkata begitu mahu memberi peluang kepada Imanina dan Sofi meminta maaf kepadanya.
Julaili menggaru kepala. Tak faham apa yang sedang berlaku di depannya ini.
“Tak payah nak berlagak jadi ustazah kat sini boleh tak? Menyampah aku!” Imanina menceber.
Ek eh, terasa ke? Aku just bagitahu kat Laili, bukan kat kau orang pun. Yang kau orang nak terasa tu apesal? Terlebih makan wasabi eh?” Rania sudah menjungkit kening.
“Kau ni memang kurang ajar kan?! Sedarlah diri tu junior. Baru dua bulan lebih kat sini nak berlagak pulak!” Sofi sudah memeluk tubuh.
“Junior tak junior. Dekat sini aku lebih tua dari kau orang okey! Kalau kau orang kurang ajar dengan aku, aku pun tak akan hormat senior macam kau orang!” jawab Rania perlahan tapi ada ketegasan di situ. Dia tersenyum sinis apabila melihat muka Imanina dan Sofi sudah berapi.
“Kau ni sebenarnya saja buat-buat demam, kan? Sengajalah tu nak tarik perhatian mama Deeba supaya dia kesian kat kau!” tuduh Sofi.
“Kau orang ni sudah-sudahlah tu. Dah terang lagi berspotlght kau orang yang salah, cepatlah minta maaf dekat Kak Ran.” Julaili bersuara apabila sudah dapat menangkap puncanya.
“Eee... tolonglah! Tak ada hati aku minta maaf dengan budak junior ni.” Imanina mencemberutkan wajahnya.
Rania memegang lengan Julaili. “Tak apalah, Laili. Akak tak kisah pun.” Kemudian dia memandang Imanina dan Sofi semula. “Sebut pasal demam kan... aku terlupa pulak bakal mak mertua aku tu tengah tunggu aku kat bilik. Tak rugi aku pura-pura demam hari ni sebab bakal mak mertua aku tu siap masakkan bubur lagi untuk aku tau! Itu maknanya dia sayang lebih kat aku kan?” Sengaja dia berkata begitu. Dia tahu Imanina ada hati pada Thakif berdasarkan apa yang dia dengar tadi.
Wajah Imanina makin berapi.
“Okeylah, aku masuk bilik dulu. Nanti risau pulak bakal mak mertua aku tu.” Rania melemparkan senyuman sinis. Dia menepuk bahu Julaili yang sudah tercengang. “Jangan bagitahu Deeba pasal ni.” Sempat dia berbisik di telinga Julaili.
“Eee... menyampahnya aku dengan perempuan tak tahu malu tu!”
Rania tersengih apabila mendengar Imanina meluahkan rasa geramnya. Dia juga dapat mendengar gadis itu membaling sesuatu ke lantai. Mungkin baju yang terbakar tadi. Terasa puas hatinya dapat membalas. Selama ini dia hanya diam saja mendengar mereka mengumpatnya. Ketika dia membuka pintu bilik, dia bertembung dengan Datin Rosnah yang ingin keluar dari bilik.
“Kenapa lama sangat? Risau auntie tau. Auntie ingat Rania pengsan tadi kat bilik mandi.”
Rania tersenyum. “Tadi berborak dengan kawan kejap kat pantri.” Peralatan mandian disimpan dan tuala disidai.
“Duduk sini, makan bubur. Dah sejuk dah bubur ni.” Datin Rosnah menarik kerusi di meja belajar di sebelahnya.
Rania akur. Sebaik membuka penutup tupperware, perutnya terus berbunyi minta diisi. Usai membaca bismillah, dia menyuap bubur ayam ke mulut.
“Tadi Rania mimpi apa?” Datin Rosnah bersuara memecahkan kesunyian.
            “Mimpi?” Rania mengerut dahi.
            Datin Rosnah mengangguk. “Masa Rania tidur tadi kamu meracau. Bila auntie dekatkan telinga, auntie dengar kamu sebut mak. Bila auntie letak tuala basah dekat dahi, kamu terus senyap.”
            Rania mula teringat akan mimpinya. “Ooo... saya mimpikan mak. Saya mimpi mak saya datang picitkan kepala saya,” jawab Rania tanpa memberitahu tentang seorang lagi yang muncul dalam mimpinya.
            “Rindu dekat mak la tu. Biasalah, duduk jauh dari famili mesti rasa lain, kan?”
Rania tersenyum.
Auntie yang kena ucap terima kasih kat Rania sebab dah berjaya pujuk Kif. Dia dah pergi berubat sekarang.”
            “Dia dah pergi berubat?” Rania sedikit terkejut.
            “Haah. Dah sebulan auntie dengan uncle hantar dia berubat. Deeba tak cerita apa-apa ke?” Datin Rosnah mengerut dahi.
            “Tak ada pulak. Mungkin sebab kita orang busy, sebab tu Deeba terlupa nak bagitahu kot?” Rania mencapai botol air mineral lantas meneguknya. Entah-entah Deeba tak bagitahu sebab dia dah tak anggap aku ni arwah Manda lagi kot? Hmmm... baguslah macam tu. Tak adalah aku kena jumpa mamat menggerunkan tu lagi! Dia ketawa dalam hati.
            “Kalau tak ada Rania mesti Kif masih macam tu. Terima kasih ya?” Datin Rosnah memegang tangan kiri Rania yang memegang botol.
            Rania menutup botol air mineral dan meletakkan kembali di atas meja. Tangan Datin Rosnah dicapai dan digenggam. “Auntie tak perlu nak ucap terima kasih pada saya. Saya tak buat apa-apa pun dan bukan sebab saya Kif setuju nak berubat. Dia setuju sebab hati dia telah digerakkan oleh Allah. Kalau tak ada saya pun, lambat-laun hati dia akan tergerak jugak untuk berubat.”
            “Lepas ni kita pergi klinik ya? Boleh ambil MC sekali,” ujarnya Datin Rosnah apabila melihat bubur nasi sudah separuh dimakan.  
            Klinik? Kalau klinik sama dengan ubat! Haiyoo, aku tak nak makan ubat! Matanya sudah terbayang beberapa biji ubat yang bakal ditelannya. “Erk... tak payah pergi kliniklah, auntie... saya dah sihat dah.” Seleranya mati untuk menjamah lagi.
            “Mana boleh macam tu. Kamu kena ambil surat MC sekali, kalau tak dicop ponteng pulak. Lepas Deeba habis kelas kejap lagi kita pergi klinik kat kolej 12.”
            Mahu tak mahu Rania terpaksa akur.

AZFAREL berjalan laju mendapatkan Rania apabila melihat gadis itu sudah keluar dari foyer Akademi Pengajian Melayu. “Hai, Ran...” tegurnya.
            Langkah Rania terhenti. Dia mengangkat kepala memandang Azfarel. “Hai... tunggu Puan Najiha ke?”
            “Taklah. Saya nak jumpa awak.” Azfarel tersenyum. Tangannya bermain dengan tali beg kertas yang disorok di belakang badan.
            “Kenapa pulak nak jumpa saya?” Rania mengerut dahi. Matanya meliar ke kawasan tempat letak kereta yang tak jauh dari foyer. Dia nampak kereta Adeeba sudah ada di situ menantinya.
            “Dari semalam saya tunggu awak tapi kakak saya cakap awak tak datang. Kenapa awak tak datang?” tanya Azfarel tanpa menjawab soalan Rania.
            “Saya tak sihat sikit semalam.” Dari jauh Rania dapat melihat Adeeba dan Adira memandang ke arahnya dan Azfarel melalui tingkap kereta yang sudah diturunkan.
            “Awak tak sihat? Awak demam ke?” Nada Azfarel kedengaran risau. Tangannya mahu merasa dahi Rania tapi gadis itu mengelak. “Sorry...” Tangannya dijatuhkan semula.
            “It’s okay. Kenapa awak nak jumpa saya ni?”
            “Sebenarnya saya nak bagi ni kat awak.” Azfarel mengeluarkan beg kertas yang disorok tadi lantas menghulur pada Rania.
            “Apa ni?” tanya Rania tanpa menyambut beg kertas itu.
            “Handphone. Sebenarnya saya beli masa kita berlanggar dulu. Bila saya datang balik kat tempat tu, awak dah tak ada. Ambillah.”
            “Tak apalah. Saya dah beli handphone baharu pun.” Rania mengeluarkan telefon Nokia C3 dari poket jean dan menunjukkannya kepada Azfarel. “Handphone tu awak guna jelah. Tak pun buat koleksi. Boleh tukar-tukar pakai, kan?” tolak Rania
            Wajah Azfarel muram. “Ambillah Ran. Saya akan rasa bersalah kalau awak tak ambil.” Dia cuba meletakkan beg kertas itu di tangan Rania tapi gadis itu melarikan tangannya.
            “Saya kata tak nak. Kan saya dah kata yang saya dah beli handphone baharu!”
            “Kalau awak tak nak ambil, saya melutut kat sini.” Azfarel sudah melutut di depan Rania sambil menghulur beg kertas itu. Dia sudah tiada cara lain mahu memaksa gadis itu menerima pemberiannya.
            Wajah Rania berubah. Dia memandang sekeliling. Pelajar-pelajar yang berada di foyer sudah memandang ke arahnya. Dia malu dengan keadaan itu. “Farel, bangunlah. Janganlah buat macam ni. Malulah orang tengok...” Keras suaranya.
            “Saya takkan bangun selagi awak tak terima handphone ni!” Azfarel bersungguh dengan kata-katanya.
            Rania sudah menggaru kepala yang dilapik tudung. “Kan saya dah kata yang saya tak nak?” Matanya menjeling orang yang lalu lalang.
            “Kalau macam tu saya jerit!”
            “Jeritlah kalau awak tak malu!” Rani sudah hilang sabar dengan lelaki di depannya ini.
            “Ooo... awak cabar saya eh? Okey, saya jerit! Raaa....”
            “Okey, saya ambil!” Rania pantas mengambil sebelum sempat Azfarel menghabiskan jeritannya. Dia tak mahu malu berbakul-bakul.
            “Macam tu kan senang! Ini tak, nak kena ugut dulu baru nak ambil.” Azfarel sudah berdiri kembali.
            “Nanti saya bayar handphone ni tapi bukan sekarang. Berapa harga handphone ni?” Wajahnya masam.
            “Saya beli handphone tu bukan nak suruh awak bayar balik. Saya tak nak terima duit awak!” kata Azfarel serius.
            Rania mengeluh. “Saya tak sukalah macam ni. Saya tak selesa! Macam nilah, awak bagi phone number awak, nanti kita bincang.” Telefon bimbitnya diangkat bersedia untuk menyimpan nombor.
            Hmmm... okey jugak idea dia tu! Tak payah aku susah-susah minta phone number dia kat Kak Jiha. Azfarel tersenyum lantas memberitahu nombor telefon bimbitnya.
            “Awak tunggu SMS atau panggilan dari saya nanti.” Pantas Rania melangkah ke kereta Adeeba membiarkan Azfarel berseorangan.
            “Kenapa tu, kak?” tanya Adeeba sebaik saja Rania masuk ke tempat duduk di bahagian belakang. Matanya masih memandang Azfarel yang masih tak berganjak.
            “Tulah mamat yang langgar akak kat Mid Valley dulu. Dia ganti handphone akak yang rosak tu. Akak tak nak, dia paksa jugak suruh ambil. Degil betul dia tu.” Rania menggeleng kepala sambil matanya masih memandang Azfarel yang sudah melangkah pergi.
            “Untunglah Kak Ran dapat handphone baharu.” Adira tersenyum mengusik.
            “Untung apa, dapat malu adalah!” Rania menceber.
            Sebaik saja menghidupkan enjin, telefon pintar Adeeba berbunyi. Dia melihat nama yang tertera dan tersenyum.
            “Helo, Deeba ada kat mana?” Qhafi bersuara di hujung talian.
“Deeba ada dengan roommates ni, on the way  nak balik kolej,” jawab Adeeba.
            “Ooo... abang ingatkan Deeba dah ada kat kolej. Abang ada kat luar pagar kolej ni.”
            “Hah! Abang ada kat luar pagar kolej?” Adeeba terkejut. Dia memandang Adira dan Rania yang turut memandangnya. Dadanya terasa berdebar.
            “Haah. Abang tunggu Deeba kat sini, lepas tu kita pergi makan okey. Assalamualaikum.” Qhafi sudah mematikan talian.
            Waalaikumussalam... jawab Adeeba di dalam hati.
            “Oit, kau kenapa muka pucat je ni?” Adira mencuit lengan Adeeba.
            “Erk... tak ada apa-apa. Boyfriend aku dah ada kat luar pagar kolej, nak ajak aku keluar makan.” Adeeba mula menekan pedal minyak.
“Ooo...” Adira melemparkan pandangan ke depan.

Adeeba rungsing memikirkan kedatangan Qhafi yang mengejut itu. Dia melihat Rania melalui cermin pandang belakang, kemudian  memandang ke depan kembali. Ya Allah, apa aku nak buat ni? Dia menarik nafas perlahan dan memandang Rania lagi melalui cermin pandang belakang. Adakah ini masanya? Jantungnya makin laju berdegup.

~BERSAMBUNG~