Followers

Sunday, 21 July 2013

Teaser 2 Seiras a.k.a Separuh Hati Untukmu



 “Baiklah bang, Zah reda andai ini yang tersurat buat keluarga kita. Zah rela berkongsi kakak dengan keluarga kandung kakak. Zah tak nak gembira di atas kesedihan orang lain,” putus Azizah.
            “Alhamdulillah...” Qhafi dan Thakif meraup wajah. Kedua-duanya lega apabila segalanya dipermudahkan.
            Rania menjeling tajam pada Thakif di sebelahnya yang nampak sedikit ceria. Kemudian dia membuang pandang ke wajah emak dan abahnya. “Kakak tak setuju, mak... abah... kakak takkan tinggalkan rumah ni.” Dia beralih memandang Qhafi dan tersenyum sinis. “Jangan awak ingat bila mak dan abah saya dah setuju, saya pun akan setuju. Saya tak akan ikut awak dan saya tak sudi nak jejakkan kaki kat rumah tu!”
            “Tapi kakak, ibu kakak sakit. Kakak tak kesiankan ibu kakak ke? Kakak tak teringin ke nak tengok ibu kakak? Kakak sendiri dengar kan ibu kak long rindukan kakak?” ujar Razali.
Rania menggeleng kepala. “Perempuan tu bukan rindukan kak long tapi dia rindukan arwah Manda! Buat apa kak long nak kesian kat dia sedangkan dia tak pernah kesiankan kak long sampai sanggup bagi kakak kat orang lain!”
            “Kakak! Jaga bahasa tu! Abah dengan mak tak pernah ajar kak long cakap macam tu.” Tegas Razali bersuara. Dia tak menyangka Rania akan membahasakan ibu kandungnya begitu. Namun dia tahu Rania tak sengaja nak berkurang ajar. Anaknya itu masih berada dalam keadaan marah. Apabila hati dikuasai rasa marah, macam-macam yang akan keluar dari mulut.
            “Keputusan kak long muktamat, mak... abah... kak long tak kan ikut dia!” Jari telunjuk dituding ke arah Qhafi. “Tolong jangan paksa kak long lagi.” Dia berlari mahu masuk ke dalam rumah. Belum sempat dia sampai ke pintu masuk, adik-adiknya sudah menyerbu ke arahnya.
            “Kakak...” Fazila dan Maisara sudah memeluk Rania.
            Rania membalas pelukan adik-adiknya.

10 comments:

  1. sedeh...cian kat rania dlm dilema bile ade kat situasi cam tuh...kasih pd ibu kandung dn ibu pd keluarga yg membesar kn nyer...sudah nyer hati sendiri yg terluka...usah salah kn sesape kerna takdir...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la kak... nasib baik mak angkat dia dah reda en...

      Delete
  2. nak lagi :) , serious best!

    - aKIF

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx akif coz sudi baca n komen =)

      Delete
  3. Huhuhu sedihhhhh nk lagi teaser 3! Oh rania sila bertabah pasni~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teaser 3 insya-Allah pagi raya pertama nanti WC up

      Delete
  4. waaa... best! best! Apa keputusan Rania nanti? terima kasih kak WC :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama ifa :) jeng jeng jeng... hihihi

      Delete