Followers

Sunday, 24 February 2013

Separuh Hati Untukmu 23




ANIS mengerut dahi apabila melihat meja setiausaha Thakif kosong. Dia memandang pintu bilik Thakif yang bertutup rapat lantas melangkah masuk ke bilik itu tanpa mengetuk pintu. Sekali lagi dahinya berkerut apabila melihat bilik Thakif turut kosong. “Mana Kif ni?” Tangan kiri sudah dibawa ke pinggang. “Tunggu kat dalam jelah.” Dia menutup pintu dan melangkah ke arah sofa lantas melabuhkan duduk. Matanya diliarkan ke sekeliling bilik yang nampak kemas dan teratur. Hari ini dia datang bersendirian tanpa ditemani oleh Qhafi seperti dulu. Sudah lama dia tak menjejakkan kaki ke sini semenjak Thakif membuat keputusan untuk memilih adiknya. Sebaik saja Qhafi memberitahu yang Thakif sudah sudah pulih dan kembali bekerja, dia bergegas ke sini.
            Dia bangun melangkah ke meja kerja Thakif. Kerusi yang sering diduduki lelaki itu ditarik dan dia melabuhkan duduk. Matanya terhenti pada bingkai gambar yang terletak cantik di atas meja. Bingkai itu dicapai dengan hati yang berbaur. Matanya tak lepas memandang gambar Amanda yang kelihatan ceria di sisi Thakif yang sedang menunjukkan cermin bedak kompak di depan muka gadis itu manakala Amanda pula kelihatan sedang membetulkan snow cap di kepala. Dia mengusap perlahan gambar Amanda sebelum meletakkan kembali bingkai itu di tempat asal. Kemudian dia memusingkan kerusi menghadap ke tingkap dan menyandarkan badan.
            Cinta yang pernah terpadam dek kecacatan sementara Thakif dulu bagaikan kembali mekar apabila mengetahui lelaki itu sudah pulih sepenuhnya. Senyumannya semakin melebar apabila mendengar bunyi pintu terkuak.
            Thakif yang baru habis bermesyuarat dengan ketua bahagian terasa pelik apabila melihat seseorang sedang duduk di kerusinya namun pintu bilik tetap ditutup.
            Perlahan-lahan Anis memusingkan kerusi menghadap Thakif yang masih berdiri.
            “Anis? What a pleasant surprise! Mimpi apa you datang ofis I ni?” Thakif sudah melangkah ke sofa dan melabuhkan duduk.
            Anis turut bangun dan duduk di sebelah Thakif. “Macam tak suka je I datang?” Nadanya seakan berjauh hati. Wajah Thakif yang masih lagi kacak seperti dulu dipandang.
            “Bukan tak suka tapi I pelik you ada kat sini. Sepanjang I cuti sakit baru hari ni you tunjuk muka. Lepas dua bulan I kerja balik pulak tu.” Thakif berganjak sedikit kedudukannya yang agak rapat dengan Anis.
            “I bukan tak nak melawat you masa you sakit tapi I busy jaga ibu.” Anis menayang wajah serba salah.
            Busy jaga ibu ke busy shopping? sindir Thakif di dalam hati.
“Along mesti ada cerita kat you keadaan ibu I macam mana, kan?”
            Thakif mengangguk.
            “Kita orang ikutkan je apa yang ibu nak. Pernah sekali tu ibu nak arwah Manda tapi kita orang terpaksa tipu ibu. Kita orang cakap dia outstation. Berhari-hari jugak ibu menangis nakkan arwah. I tak tahulah bila ibu nak sembuh.” Wajah Anis bertukar sedih.
            Thakif diam mendengar luahan Anis. Dia faham perasaan Puan Sri Anida. Penderitaan yang dilalui wanita itu lebih berat daripadanya. Dia hanya kehilangan tunang, Puan Sri Anida pula kehilangan seorang anak yang sentiasa berada di depan mata. “Sabarlah. I yakin satu hari nanti ibu you pasti sembuh,” pujuknya.
            “I pun harap macam tu.” Anis memandang Thakif. “Jom kita lunch, I laparlah. Lagipun kita dah lama tak lunch sama-sama, kan?” ajaknya. Dia malas mahu memanjangkan lagi topik mengenai ibunya. Lagipun memang tujuannya ke sini mahu mengajak Thakif keluar makan.
            Thakif melihat jam di pergelangan tangan kiri yang sudah menunjukkan pukul 1.10 petang. “Okay, I’ll call my driver suruh dia sediakan kereta.” Dia berdiri.
            “You pakai driver?” Anis pelik.
            “Yup. I dah tak drive.” Thakif melangkah ke meja kerja.
            “Kenapa?”
            “I trauma lepas accident dulu. I dah tak boleh nak drive, rasa macam nak tercabut nyawa.” Ganggang diangkat mahu menghubungi Adnan, pemandu yang sudah dua minggu berkhidmat untuknya.
            Anis sedikit terkejut mendengar jawapan Thakif. “You naik kereta I jelah, biar I yang drive.” Dia menahan Thakif yang sedang menekan-nekan nombor. Dia tak mahu pemandu Thakif menjadi orang ketiga di antaranya dan lelaki itu.
            Thakif meletak kembali ganggang. “Okey tapi kita lunch dekat rumah you eh?” Dia memberi persetujuan.
            Anis mengerut dahi. “Nak buat apa lunch kat rumah I? Kan banyak restoran kat KL ni?”
            “Sambil makan dekat rumah you, I boleh tengok ibu you. Sejak I sembuh I belum berkesempatan tengok ibu you.”
            Yang sibuk-sibuk nak tengok ibu tu kenapa? Ibu elok je kat rumah tu. Kacau betullah! gerutu hati Anis. “Okey, kita lunch kat rumah I.” Senyuman terpaksa dilemparkan. Dia terpaksa bersetuju, tak mahu lelaki itu memikir yang bukan-bukan tentang dirinya.

SEBAIK saja Anis memakirkan kereta di garaj, Thakif keluar dari perut kereta dan melangkah ke pintu rumah tanpa menunggu Anis yang sedang terkial-kial membuka tali pinggang keledar. “Assalamualaikum, nek...” Thakif melangkah masuk ke dalam rumah.
            “Waalaikumussalam... eh, Kif!” Hajah Karimah teruja melihat kedatangan Thakif.
            “Nenek apa khabar?” Thakif melabuhkan duduk di sofa di hadapan Hajah Karimah.
            “Alhamdulillah, sihat. Kif pun nenek tengok dah makin sihat.”
            Thakif tersenyum.
            Dengan wajah masam, Anis melabuhkan duduk di sebelah Thakif. Dia bengang lelaki itu meninggalkannya tadi. Tak menyabar betul nak masuk rumah. Macamlah Manda ada kat dalam! “Yati!” panggilnya dengan rasa geram yang masih bersisa. “Yati!” panggilnya lagi sedikit kuat.
            “Apa terjerit-jerit ni, anyah? Tak malu ke depan tetamu terjerit-jerit? Yati ada kat dapur, pergilah ke dapur,” tegur Hajah Karimah tak senang.
            Wajah Anis makin mencuka namun apabila melihat Thakif tersenyum memandangnya  hilang terus wajah masamnya. Baru saja dia berdiri, Haryati sudah muncul di depannya.
            “Ya, Cik Anis?” Takut-takut Haryati memandang Anis.
            “Siapkan makanan, aku dengan Kif lunch kat sini,” arah Anis. Dia melabuhkan duduk kembali.
            “Semuanya dah siap dihidang, cik...” jawab Haryati. Dalam hati dia terasa pelik melihat Anis pulang ke rumah. Selalunya anak majikannya itu tak akan balik untuk makan tengah hari.
            “Kif, nenek... jom kita makan,” ajak Anis.
            “I nak tengok ibu you dulu.”
            Hesy, dia ni tak habis-habis nak tengok ibu! “Kita makanlah dulu, ibu I tak lari ke manalah...” pujuk Anis.
            Thakif akur. Dia mengikut langkah Hajah Karimah dan Anis ke dapur.
            “Yati, kau dah siapkan makanan untuk ibu?” tanya Anis yang sedang menyenduk lauk kari ayam ke dalam pinggannya.
            “Belum, cik. Lepas ni baru saya sediakan,” jawab Haryati yang setia berdiri di sebelah Hajah Karimah.
“Kenapa berdiri je, Yati? Duduklah makan sekali.” Hajah Karimah pelik melihat Haryati berdiri. Selalunya wanita itulah yang menjadi penemannya ketika makan tengah hari.
“Tak apalah, puan... saya tak lapar lagi. Nanti dah lapar saya makan,” tolak Haryati apabila melihat jelingan tajam Anis. Bukan dia tak tahu makna jelingan itu.
Anis tersenyum melihat Thakif makan. Setiap kali lelaki itu menyuap makanan ke mulut, dia turut menyuap. Jika lelaki itu menyisip air, dia turut menyisip air. Perbuatan itu berlarutan sehinggalah nasi di pinggan licin.
“Nek, saya nak tengok ibu kejap eh.” Thakif meminta izin untuk melihat Puan Sri Anida. Tangannya yang basah dilap dengan tisu.
“Pergilah, Yati pun nak bawakkan makanan untuk ibu tu.” Hajah Karimah memberi keizinan.
“Yati, biar aku yang bawak makanan untuk ibu ke atas.” Anis merampas dulang di tangan Haryati.
Haryati tercengang. Tak pernah-pernah Anis menghantarkan makanan buat ibunya tapi hari ini gadis itu sendiri mahu menghantarkan makanan ke bilik. Dia berpaling untuk mengambil ubat Puan Sri Anida di kabinet sebelum mengekori langkah Anis dan Thakif.
“Ibu... bangun, bu... meh makan nasi, anyah bawakkan nasi untuk ibu ni.” Anis yang duduk di birai katil mengejutkan Puan Sri Anida yang sedang tidur dengan memeluk baju Amanda.
Thakif yang berdiri di sisi kiri katil di sebelah Anis terasa sayu melihat keadaan Puan Sri Anida. Dengan badan yang semakin kurus dan lingkaran hitam yang terdapat di bawah mata menunjukkan yang wanita itu begitu menderita kehilangan Amanda.
Perlahan-lahan Puan Sri Anida membuka matanya. “Manda dah balik ke?” tanyanya tanpa mempedulikan Thakif yang turut berada di situ.
Anis memandang Thakif kemudian memandang Puan Sri Anida kembali. “Manda belum balik lagi. Ibu bangun dulu, anyah ada bawakkan nasi ni.” Dia menyerahkan dulang kepada Haryati yang berdiri di sebelah kanan katil. Kemudian dia mendudukkan Puan Sri Anida di kepala katil. Rambut ibunya dibelai.
Haryati berasa terharu melihat layanan Anis. Dia tak menyangka akhirnya Anis melayan Puan Sri Anida dengan lembut begitu. Tiada lagi marah-marah, hanya senyuman manis yang terukir di bibir gadis itu. Dia menghulurkan kembali dulang apabila Anis menghulurkan tangan.
Bukak mulut, ibu...” Sudu sudah dibawa ke depan bibir Puan Sri Anida.
Puan Sri Anida menggeleng. “Ibu nak Manda...” Lirih suaranya.
“Ibu makan dulu. Nanti Manda baliklah.” Anis masih terus memujuk. Tangannya sudah terasa lenguh menanti Puan Sri Anida menerima suapan.
Puan Sri Anida menggeleng kepala. “Tak nak... ibu nak Manda.” Dia menolak perlahan tangan Anis.
Anis geram dengan perangai Puan Sri Anida. Ikutkan hati mahu saja dia memarahi ibunya itu namun dia terpaksa menyabarkan hatinya memandangkan Thakif turut berada di bilik itu. “Ibu, janganlah macam ni. Makan sikit eh? Macam mana nak makan ubat kalau ibu tak makan nasi? Badan ibu pun dah makin susut tau.” Dia menyua kembali sudu ke mulut Puan Sri Anida.
“Kan ibu dah kata tak nak?! Tak faham ke? Ibu nak Manda! Panggilkan Manda, ibu nak Manda yang suapkan ibu! Ibu tak nak anyah yang suapkan.” tengkingnya sambil menepis kasar tangan Anis.
Sudu di tangan Anis terkena pada baju Thakif sebelum tercampak ke lantai. “Ibu, kan dah kotor baju Kif tu,” tegur Anis lembut namun di dalam hati perasaannya bagaikan gunung berapi yang mahu meletus!
“Ibu nak Manda!” jerit Puan Sri Anida tanpa mempedulikan teguran Anis.
Sorry, Kif... tak pasal-pasal baju you kotor.” Anis memandang Thakif.
“Tak apa, sikit je ni. Biar I  pulak cuba bagi ibu makan.” Thakif mencapai pinggan di tangan Anis dan mengambil sudu lain di dalam dulang.
Anis bangun memberi ruang kepada Thakif untuk duduk. Dia bersandar di meja lampu. Nafasnya ditarik perlahan mahu meredakan rasa bengangnya terhadap sikap Puan Sri Anida.
“Ibu, Kif suapkan ibu ya? Ada lauk kari ayam dengan kobis Cina goreng ni. Makan sikit eh? Sedap tau Kak Yati masak,” pujuk Thakif sambil menyuakan sudu ke bibir Puan Sri Anida.
Puan Sri Anida memegang tangan kiri Thakif yang memegang di pinggan. “Kif, ibu nak jumpa Manda. Tolong, Kif... tolong panggil Manda. Ibu rindu kat Manda. Kif call Manda ya?” rayunya.
Ibu ni, asyik Manda je yang ibu ingat! gerutu Anis di dalam hati. Dia menjeling Puan Sri Anida.
Thakif meletak pinggan ke dalam dulang yang dipegang Anis. Kemudian dia mengeluarkan telefon pintarnya dan menekan nama yang tertera di skrin itu. Loudspeaker dibuka supaya Puan Sri Anida mendengarnya.
“Assalamualaikum... saya Nuha Amanda. Maaf, saya tak dapat menjawab panggilan anda sekarang. Sila hubungi saya sebentar lagi. Terima kasih...” Suara Amanda kedengaran di corong telefon pintar.
Puan Sri Anida menangis mendengar suara itu. Dia teramat rindu mahu mendengar suara anaknya. “Manda...” Teresak-esak dia bersuara.
Thakif menyimpan kembali telefon pintarnya. “Kat sana tak ada coveragelah tu. Dah selesai kerja Manda kat sana nanti dia baliklah. Nanti Kif try call Manda lagi, bagitau kat dia yang ibu rindukan dia. Sekarang ibu makan sikit ya? Manda mesti tak senang nak buat kerja kalau tahu ibu tak makan.” Dia mengambil semula pinggan di dalam dulang dan menyua sekali lagi sudu ke bibir Puan Sri Anida. Hatinya terasa lapang apabila wanita itu menerima suapannya. “Hmmm... kalau hari-hari ibu macam ni mesti Manda tak susah hati.” Dia menyudukan lagi nasi ke bibir wanita itu.
Haryati mengesat air matanya yang mengalir. Dia tersenyum lega melihat nasi di pinggan hampir licin. Kemudian dia menghulurkan ubat kepada Thakif.
Selesai Puan Sri Anida memakan ubat, Thakif membaringkan wanita itu. “Ibu rehat dulu ya? Kif dah nak balik ofis ni.” Dia bangun dari katil.
Thanks, Kif. Kalau you tak ada mesti ibu buat perangai tak nak makan lagi.” Anis menyerahkan dulang kepada Haryati.
Thakif tersenyum. Dia membetulkan selimut Puan Sri Anida. “Kalau kena dengan pujukan mesti jalan punya...” bisiknya perlahan tak mahu Puan Sri Anida mendengarnya.

“I pergi bilik Qhaf kejap ambil baju. Takkan you nak masuk ofis dengan baju kotor macam tu. Lepas tu I hantar you balik ofis,” ujar Anis.

THAKIF mencapai telefon pintar sebaik saja Audi Q7 yang dipandu oleh Adnan berhenti di luar pagar kolej 8. Selepas Anis menghantarnya ke pejabat tadi, Adeeba menghubunginya dan meminta menjemput di kolej kerana cuti semester sudah bermula. Kereta gadis itu pula tiba-tiba saja meragam. Thakif yang ketika itu masih belum naik ke pejabatnya terus menghubungi Adnan untuk ke kolej 8.
            Nombor Adeeba mula didail dan telefon pintarnya dilekapkan ke telinga. “Abang dah ada dekat luar pagar ni. Cepatlah turun.” Dia bersuara sebaik saja taliannya bersambut.
            “Okey, kejap lagi Deeba turun,” jawab Adeeba di hujung talian.
            “Barang-barang boleh bawak tak?”
            “Boleh... Kak Ran tolong angkat sikit ni. Lagipun barang Deeba tak banyak mana.”
            Mendengar nama Rania disebut membuatkan hati Thakif terasa lain macam. Bukan kerana dia sudah jatuh cinta pada gadis itu tapi hatinya disapa angin rindu untuk menatap wajah yang seiras tunangnya itu. Thakif lantas mematikan talian. Dia keluar dari perut kereta dan melangkah ke bahagian pemandu. Badannya disandarkan di badan kereta. Pandangan dihala ke pintu pagar menanti Adeeba tapi cik hati lebih meronta-ronta mahu melihat Rania apabila adiknya memberitahu yang gadis itu akan turun sama.
            Adnan yang pelik melihat Thakif berjemur di luar segera menurunkan tingkap kereta. “Encik Kif tak nak tunggu kat dalam ke? Panas kat luar tu.”
            “Tak apa, kejap lagi Deeba turun.” Thakif membetulkan Rayban di batang hidungnya. Kemudian dia mendongak memandang ke langit. Cuaca yang agak terik itu sedikit pun tak terasa berbahang. Kalkulator hatinya rancak mengira detik langkah kaki Adeeba untuk sampai ke sini.
            “Abang kif!”
            Kepala Thakif pantas dialih ke arah suara yang memanggilnya. Matanya difokuskan ke wajah gadis di belakang Adeeba yang baru berjalan keluar dari pagar. Thakif terpanar. Dia seakan-akan ternampak bayangan Amanda dalam diri Rania apabila melihat gadis itu melemparkan senyuman ke arahnya. Matanya masih lagi merenung Rania sehinggakan tak sedar yang adiknya sudah begitu hampir dengannya.
            “Abang tolong angkat beg kat Kak Ran tu,” arah Adeeba yang sudah membuka pintu di bahagian belakang pemandu.
            Thakif tersedar dari lamunannya apabila mendengar suara Adeeba. Hilang sudah bayangan Amanda. Yang ada di depannya kini hanya Rania, kawan baik adiknya. Bukan tunang yang dicintainya itu. Nasib baik dia memakai cermin mata hitam. Kalau tak, pasti Rania akan menayang wajah tak selesa jika gadis itu tahu dirinya sedang direnung. “Astaghfirullahalazim...” Dia beristighfar. Dia akui memang payah untuk melupakan tunang yang telah lama bertakhta di hatinya ini. Tambahan pula apabila terpandangkan wajah Rania. Sekelip mata saja angin rindu terhadap tunangnya itu menyapa hati.
            “Kenapa? Ada apa-apa yang tak kena ke dengan saya?” tanya Rania yang terkejut mendengar Thakif beristighfar.
            Thakif tergamam seketika. Dia menyangka dia beristighfar di dalam hati tadi. Tak sangka pula boleh terlepas keluar dari mulutnya. Itu tandanya mulut tak seiring dengan hati tuannya. Tak pasal-pasal telah disalah tafsir.
            Rania pantas meraba tudungnya takut-takut ada anak rambut yang terjuntai keluar.
            “Eh, tak... tudung tu okey je,” jawab Thakif pantas apabila melihat tingkah kalut Rania. Dia mula menggali fikiran untuk menangkis salah faham Rania.
            Pergerakan tangan Rania terhenti. “Habis tu muka saya ada tompokan bedak ke?” Dia menggosok-gosok pula wajahnya, takut kalau tompokan bedak sejuk yang dipakainya tadi masih bersisa di wajah.
            Tiba-tiba pandangan mata Thakif terarah pada beg pakaian di tangan Rania. Spontan idea yang tak berapa kena hadir di kepalanya. Ah, belasah jelah! “Muka pun okey. Yang abang terkejut tengok beg ni hah...” Dia menuding ibu jari ke arah beg pakaian yang dipegang oleh Rania.
            Rania memandang beg pakaian di tangannya. “Kenapa dengan beg ni?” tanyanya pelik.
            “Tak patut betul Deeba suruh Rania bawak beg ni. Dahlah berat. Meh sini beg tu, nanti sakit pulak tangan tu pegang lama-lama.”
            Rania sedikit blur dengan jawapan Thakif. “Beg ni tak berat punlah.” Dia menghulurkan juga beg itu kepada Thakif. Berapa sangatlah beban beratan beg yang tak sebesar mana itu.
            Mak aihhh... ringanlah pulak beg ni. Patutlah dia tayang muka blur je tadi! gumam Thakif di dalam hati sebaik saja menyambut beg itu. Tanpa menunggu lama dia memasukkan beg itu ke dalam kereta. Pandangan pelik Adeeba sedikit pun tak dihiraukan.
            Adeeba sudah ketawa galak di dalam hati melihat tingkah laku abangnya. Tak sia-sia aku tipu kereta aku rosak. Senyuman yang mahu terbit di bibir segera dimatikan. Sengaja dia mahu Thakif berjumpa dengan Rania sebelum gadis itu bercuti panjang.
            “Rania tak balik rumah ke?” tanya Thakif yang sudah kembali berdiri di depan Rania.
            Rania menggeleng kepala. “Esok lepas habis exam baru balik.”
            “Kak Ran hati-hati tau tidur sorang-sorang. Kalau takut, ajak Julaili teman. Dia pun last paper esok.” Adeeba memegang tangan Rania.
            “Rania tinggal sorang ke kat bilik? Roommate Deeba lagi sorang mana?” Thakif sudah menanggalkan cermin mata hitamnya.
            “Dira dah balik pagi tadi,” jawab Adeeba.
            “Kalau macam tu, jom ikut kita orang baliklah. Bahaya tinggal sorang-sorang ni.” Hati Thakif mula diterpa rasa risau. “Exam esok abang hantarlah.”
            Sekali lagi Adeeba cuba menahan tawa. Dia memandang wajah Thakif yang jelas kelihatan riak risau.
            Rania pula sudah terkebil-kebil mendengar pelawaan Thakif. “Eh, tak apa. Ada lagi yang belum balik. Sehari hari je pun saya kena bermalam kat sini. Esok dah nak balik dah. Lagipun saya dah biasa tinggal sorang-sorang kat bilik. Tak ada masalah pun...” tolaknya. Dia tak mahu menyusahkan keluarga Adeeba.
            “Kalau ada apa-apa hal call Deeba tau,” pesan Adeeba.
            “Okey... Deeba jangan risaulah, akak okey je.” Rania menggenggam tangan Adeeba.
            “Kalau call Deeba tak dapat-dapat, Rania boleh call abang.” Thakif mengeluarkan kad namanya lantas dihulur kepada Rania.
            Dengan dahi yang sedikit berkerut Rania mengambil juga huluran kad itu. Dia tak mahu Thakif malu di depan Adeeba dan pemandu lelaki itu jika dia tak menyambut kad nama itu. Kad nama itu dipandang sekilas sebelum disimpan ke poket jean.
            “Ek eh, Abang Kif ni... Kak Ran cakap dia okey, abang pulak yang over risau. Deeba tak pernah langsung offkan handphone okey!” Adeeba sengaja mengecilkan mata mahu mengusik abangnya.
            “Mana abang tak risau, Rania tinggal sorang-sorang kat bilik. Abang dah anggap dia macam adik abang. Kalau Deeba yang tinggal sorang pun abang risau jugak.” Thakif membetulkan tanggapan Adeeba apabila melihat adiknya itu menayang wajah macam-ada-something-je-ni.
            Eleh, anggap macam adiklah konon... muka tak nampak macam seorang abang tengah risaukan adik pun! Lepas tu siap offer diri nak hantar Kak Ran lagi, gumam Adeeba di dalam hati. Takkan nak cakap terang-terang pula, nanti matilah dia kena dengan Rania.
            “Kereta Deeba macam mana?” tanya Thakif apabila teringat kereta Adeeba masih ada di dalam kolej.
            “Kereta biar sini dulu, nanti Deeba settlekan sendiri,” jawab Adeeba.
            “Okeylah Rania, kita orang balik dulu. Take care. Ingat pesan abang tadi, apa-apa hal call. Jangan hilangkan name card tu pulak,” pesan Thakif. “Kalau takut kredit habis, buat panggilan rindu pun tak apa. Nanti abang calllah balik.”
Rania sedikit blur. Panggilan rindu? Apakah?
“Panggilan rindu?” Adeeba menjungkit kening. Dia tahu maksud abangnya tapi sengaja mahu mengusik.
Missed calllah, Deeba. Tu pun tak tahu ke? Budak-budak sekarang kan suka sebut macam tu?” terang Thakif sambil tersenyum sedikit. Geli hati melihat muka blur Rania.
Bibir Rania sudah membentuk huruf O. Adoiii la Kif ni, nak suruh aku buat panggilan rindulah pulak. Pandailah aku jaga diri. Aku bukannya budak-budak lagi. Nak tak nak Rania mengangguk saja.
            Adeeba bersalaman dengan Rania buat kali terakhir. “Kita jumpa lagi sem depan eh, kak? Nanti kita pilih bilik yang sama.”
            “Okey... selamat bercuti.” Rania menepuk perlahan pipi Adeeba.

USAI menghantar Adeeba ke rumah, Thakif kembali ke pejabat. Jam tangan dikerling sekilas. Pukul 4.30 petang. Hari ini dia bercadang mahu bermalam di hotel untuk membuat rondaan mengejut pada waktu malam. Kebiasaannya ada sesetengah pekerja yang bekerja syif malam suka benar menuang kerja.
“Encik kif, Encik Malik ada kat dalam,” beritahu Maimon apabila Thakif mahu memulas tombol pintu.
            Thakif tak jadi mahu memulas tombol pintu bilik. Dia berpusing memandang Maimon. “Dah lama ke dia sampai, Kak Mon?” tanyanya tak sabar. Penantiannya bakal berakhir setelah dua bulan menanti Malik menyelesaikan tugasannya.
            “Adalah dalam dua jam.” Maimon memandang baju yang dipakai Thakif. Aik, pagi tadi pakai baju lain, sekarang pakai baju lain pulak?
            Thakif perasan akan pandangan mata Maimon. “Masa lunch tadi kuah kari tertumpah kat baju saya, tu yang saya tukar baju,” jawabnya tanpa ditanya. “Saya masuk dulu.”  Dia memulas tombol dan melangkah masuk. Dia lihat Malik sedang enak tidur di sofa. Dia melangkah ke sofa dan mengejutkan Malik. “Malik, bangun.”
            Badan Malik bergerak sedikit dan dia berpusing membelakangi Thakif.
            “Ek eh, dia ni... sedap-sedap je tidur kat ofis aku!” getus Thakif. “Malik, bangunlah.” Dia menepuk perlahan bahu Malik.
            “Jangan kacaulah, aku ngantuk ni. Kalau customer call, kau jawab jelah.” Malik menjawab tanpa membuka mata.
            Ewah, dia ni! “Hoi Malik, bangunlah!” jerit Thakif di telinga Malik.
            Mendengar sergahan itu Malik segera duduk. Terkelip-kelip matanya memandang Thakif yang sudah bercekak pinggang. “Encik Kif rupanya. Saya ingatkan kawan saya tadi.” Dia tersengih-sengih sambil menenyeh matanya yang terasa pedih.
            “Dah selesai ke tugas yang aku bagi tu?” Thakif mengambil tempat di hadapan Malik.
            Malik mengangguk. “Dah... ni hasilnya.” Dia mengambil sampul surat yang ditindihnya ketika tidur tadi lantas dihulur kepada Thakif.
            “Habis konyot sampul surat ni kau tindih.” Thakif menggeleng kepala.
            “Sampul surat konyot tak penting, encik... yang penting hasil siasatan kat dalam tu. Saya tunggu encik lama sangat, tu yang ngantuk tu,” jawab Malik sambil menguap luas tanpa menutup mulut.

            Thakif membuka sampul surat itu dan mengeluarkan isinya. Matanya terbuntang. Jantungnya berdegup pantas tatkala membaca hasil siasatan itu.

~BERSAMBUNG~

Sunday, 17 February 2013

Separuh Hati Untukmu 22



THAKIF memandang ke sekitar lobi melihat para pekerja menjalankan tugas masing-masing. Apabila berpuas hati, dia melangkah ke tangga untuk turun ke bahagian bawah. Ketika hampir sampai di tangga bawah, dia terdengar seorang pekerja perempuan merungutkan sesuatu sambil menolak troli menuju ke bilik dobi. Dia mengekori pekerjanya itu dari belakang. Sampai di hadapan pintu bilik dobi, dia berdiri di sebalik dinding dan melihat ke dalam bilik itu yang hanya ada seorang pekerja di bahagian dobi dan pekerja yang merungut tadi.
            “Kenapa ni?” tanya Didi.
            “Guest kat bilik 502 tulah... cerewet sangat! Dia ingat saya ni tak ada kerja lain agaknya sampai suruh mandikan anak lelaki dia. Nasib baik anak dia tu baru 3 tahun. Kalau anak dia tu umur 10 tahun, tak sanggup saya nak mandikan. Silap-silap boleh pengsan kot kat situ!” jawab Aida sambil memunggah baju-baju yang perlu dicuci dari dalam troli.
            “Alah biasalah tu. Kau baru dua minggu kerja kat sini. Nanti lama-lama biasalah. Bermacam-macam ragam orang yang kau akan jumpa nanti.” Didi memasukkan cadar-cadar yang kotor ke dalam mesin basuh.
            Thakif masuk sedikit ke dalam bilik dobi dan bersandar pada pintu. Matanya masih memandang kedua-dua pekerja yang membelakanginya.
            Aida duduk di kerusi. “Lepas saya dah siap kemas bilik, dia boleh cakap yang kerja saya ni tak memuaskan. Dia colek meja lampu dengan jari, lepas tu dia kata ada habuk. Bila saya pergi dekat meja lampu tu dan colek sikit dengan jari, tak ada satu habuk pun. Bersih lagi berkilat adalah! Nak tak nak terpaksalah saya lap meja lampu tu balik. Yang paling buat saya rasa tak tahan nak marah, dia campak baju dia dekat muka saya ni!”Jari telunjuk Aida bawa ke mukanya.
            Didi sudah menggeleng kepala. Kalau dia berada di tempat Aida, dia juga tak dapat menahan geram dengan perangai pelanggan yang cerewet itu.
            “Dia suruh saya gosok balik baju dia. Saya tengok sikit je pun kedutnya tapi dia suruh gosok jugak sampai tak nampak kedut. Kalau tak nak nampak kedut, gosok sendirilah!” Aida menalakan matanya pada blouse yang disangkut pada penyangkut ketika dia baru masuk ke bilik dobi itu tadi.
            Didi memusingkan badannya menghadap Aida. Dia tergamam seketika apabila melihat Thakif bersandar di muka pintu. “Erk... Encik Kif...”
            Mendengar nama itu keluar dari mulut Didi, Aida pantas bangun dan berpaling. Kemudian dia menunduk. Matilah aku! Mesti Encik Kif nak marah aku sebab curi tulang ni. Dia gelisah apabila melihat Thakif menghampirinya.
            “Awak baru lagi kerja dekat sini, kan?” tanya Thakif walaupun dia sudah mendengar dari mulut Didi tadi.
            Perlahan-lahan Aida mengangkat muka dan mengangguk. “Baru dua minggu, encik...”
            “Hmmm... baru lagi tu. Saya harap awak dapat bersabar dengan kerenah guest dekat sini. Tak semua guest yang cerewet macam tu. Ada jugak yang bertimbang rasa. Awak ikut je apa yang dia orang suruh. Yang penting awak tahu  awak bekerja untuk mencari duit dan kerja yang awak buat ni halal.”
            Aida mengangguk mendengar nasihat Thakif.
            “Pasal guest suruh awak mandikan anak dia tu... awak anggap je awak tengah praktis mandikan anak sendiri. Nanti bila awak dah ada anak tak adalah kekok nak mandikan anak,” sambung Thakif lagi sambil tersenyum.
            Didi sudah ketawa.
            Wajah Aida pula sudah memerah. “Encik Kif ni, saya baru 18 tahun kot... tak terfikir nak kahwin lagi.” Dia menggaru kepalanya yang tak gatal.
            “Encik Thakif... Encik Thakif...”
            Baru saja Thakif mahu menyambung kata, walkie talkie di tangannya berbunyi. Dia menekan handfree yang tersangkut di telinganya. “Ya, ada apa?”
            “Boleh tak encik datang kat bilik 704? Ada problem sikit ni.” Suara Khalid, ketua bahagian pembersih bilik kedengaran cemas.
            “Okey, saya datang sekarang.” Thakif memandang Didi dan Aida. “Didi, awak gosok baju guest tadi dulu. Kalau lambat takut dia bising pulak.
            “Baik, Encik Kif.” Didi melangkah ke papan penggosok dan menghidupkan seterika.
            “Awak, Aida... buat kerja awak dan ingat apa yang saya kata tadi. Apa yang penting, awak perlu pandai kawal emosi dan banyakkan bersabar. Customer is always right although they are wrong.
            Aida mengangguk. Kalau semuanya customer is always right, silap hari bulan boleh meletup hati aku ni! desisnya dalam hati.
            Thakif keluar dari bilik dobi dan melangkah ke lif. Sampai saja di tingkat 7, dia menapak ke bilik 704. Dari luar bilik sudah terdengar suara nyaring pelanggan di bilik itu memarahi seseorang.
“Kenapa ni, Khalid?” tanya Thakif. Dia memandang pelanggan wanita berumur dalam pertengahan 30-an yang sedang merenung tajam ke wajah pembersih bilik yang sedang menundukkan kepala.
            “You pengurus besar hotel ni ke?” tanya wanita itu dengan wajah bengis.
            “Ya, saya Thakif. Ada apa-apa masalah ke, Datin?” Thakif menayang wajah tenang.
            “Pekerja you ni dah curi cincin I. You tahu tak, mahal tau I beli cincin tu. Senang-senang je perempuan ni nak ambil!” Mata Datin Zalina kembali merenung tajam ke wajah Azza.
            Azza mengangkat muka memandang Thakif. “Saya tak curi pun, Encik Kif!” Air mata yang mengalir di pipinya dibiarkan.
            Makin mencerun mata Datin Zalina mendengar kata-kata Azza. “Tak curi you kata? Habis kat jari you tu apa? Cincin mainan?” Dia menarik kasar jemari kiri Azza.
            Thakif turut memandang cincin berlian yang tersarung di jari manis Azza. Dia bertenang. Dia tak boleh terburu-buru membuat keputusan.
            “Se... sebenarnya... sa... saya...” Tergagap-gagap Azza bersuara.
            “Saya apa?! Cakap jelah yang you memang ada niat nak curi cincin I tu!” tengking Datin Zalina.
            “Sabar, yang... jangan marah-marah macam ni.” Datuk Jalani menggosok perlahan bahu isterinya.
            “Saya tak boleh bersabar, bang! Abang kan tahu saya tak suka ada orang usik barang saya?!” Makin meninggi suara Datin Zalina.
            “Azza, kalau awak bukan pencuri seperti yang awak cakap tadi, lebih baik awak berterus-terang sekarang. Kalau awak takut-takut macam ni, saya tak boleh nak selesaikan masalah ni!” Thakif bertegas. Bingit telinganya mendengar jeritan Datin itu.
            “Saya dapat arahan untuk bersihkan bilik ni. Masa saya kemas katil,  saya terjumpa cincin ni dekat bawah katil. Saya tak ada niat pun nak mencuri. Saya cuma nak pakai sekejap je sebelum letakkan balik dekat meja lampu. Bila saya nak tanggalkan, cincin ni tak boleh tanggal. Saya cuba tanggalkan lagi tapi masih tak boleh.” Azza menunjukkan jarinya kepada Thakif. “Bila Datuk dan Datin balik ke bilik, Datin terus tuduh saya curi cincin ni bila Datin nampak cincin ni kat jari saya,” ceritanya sayu. “Saya minta maaf, Encik Kif... saya memang tak ada niat pun nak mencuri.” Dia menundukkan wajahnya.
            Thakif mengeluh lemah dan memejam matanya seketika. Dia kecewa mendengar penjelasan Azza. Pekerjanya itu tak sepatutnya memakai barang milik pelanggan sesuka hati walaupun niat ingin mencuba itu terlalu kuat.
            “You ingat I nak percaya ke dengan cerita rekaan you tu? Entah-entah you takut kena tangkap sebab tu you reka cerita macam tu. Nak bagi orang kesian kat you la kononnya!” cemuh Datin Zalina.
            “Datin, saya percaya dengan cerita pekerja saya. Saya tak rasa pun dia reka cerita.” Thakif memandang Datin Zalina.
            Azza mengangkat muka, terharu dengan kepercayaan Thakif.
What?!” Datin Zalina tak puas hati. “Semudah itu je you percaya? You ni memang bodoh betullah! Tak ada orang yang sekadar nak tengok je kalau jumpa benda mahal kat depan mata! Nak-nak lagi pembersih bilik yang miskin macam dia ni.”
            Thakif menenangkan hatinya. “Datin tengok jari dia ni.” Thakif mencapai tangan kiri Azza lantas ditunjukkan kepada Datin Zalina. “Cuba Datin tengok jari dia. Merah, kan?” Dia memandang Datin Zalina yang sudah menceber. “Ini menunjukkan dia dah berusaha nak tanggalkan cincin ni tapi tak boleh.” Dia menarik nafas seketika. “Bersaksikan Datuk dan Khalid, saya akan cuba tanggalkan cincin ni untuk puaskan hati Datin.” Dia cuba menanggalkan cincin di jari Azza namun cincin itu tersarung ketat. “See... semua dah tengok sendiri kan yang cincin ni tak boleh tanggal?”
            Datin Zalina diam, tak tahu mahu membalas apa lagi.
            “Macam nilah, Datin... sebaik saja cincin ni berjaya ditanggalkan, saya akan pulangkan balik pada Datin,” putus Thakif.
            “Tak payah! I tak suka cincin yang dah jadi bekas orang!” Datin Zalina memalingkan wajah ke arah lain. Benci mahu melihat wajah Azza.
            “Kalau macam tu, saya akan bayar balik harga cincin ni,” ujar Thakif.
            Datin Zalina memandang Thakif. “Okey, I anggap kes ni selesai! You all boleh keluar, I nak berehat,” halaunya. “And you...” Jari telunjuk dituding  ke wajah Azza. “I tak nak you kemas bilik I lagi!”
            Thakif, Azza dan Khalid melangkah keluar dari bilik itu.
            “Encik Kif, terima kasih sebab percayakan saya. Pasal duit cincin, encik boleh potong gaji saya,” ucap Azza ketika berada di hadapan lif.
            “Saya percayakan awak sebab saya tahu awak tak mungkin mencuri. Kalau awak ada niat nak mencuri, dari dulu lagi awak dah buat. Pasal duit cincin tu awak tak payah risau, saya tak akan tolak gaji awak. Saya tahu awak nak pakai banyak duit untuk sara anak-anak awak.” Thakif melangkah ke perut lif apabila lif untuk ke tingkat atas sudah terbuka. “Lain kali jangan buat macam tadi lagi. Kalau terjumpa cincin atau apa barang sekalipun, awak letak kat tempat yang sepatutnya. Kali ni saya boleh maafkan kesalahan awak tu. kalau berlaku lagi, saya terpaksa ambil tindakan!” pesannya tegas kepada balu beranak tiga itu sebelum menekan butang tutup.

RANIA yang sedang mencuci muka menoleh apabila melihat Sofi dan Imanina melangkah masuk ke bilik air. Dia memandang wajahnya ke cermin semula dan menggosok mukanya yang berbuih.
            Imanina menyiku Sofi dan mengajak gadis itu berdiri di sinki berhampiran Rania. Pintu masuk bilik air ditutup rapat. Kemudian dia memandang ke setiap pintu tandas dan bilik mandi. Kesemua pintu tersebut terbuka menandakan hanya mereka bertiga saja yang berada di dalam bilik air itu. Dia tersenyum sinis memandang Rania yang masih menggosok muka.
            Dari cermin sinki, Rania dapat melihat Sofi dan Imanina memandangnya. Dia orang ni nak mandi pergilah mandi, sibuk je nak jadi model bilik air!
            “Sofi, kau nak tahu tak...  papa dengan mama aku nak hadiahkan kereta baharu sempena birthday aku nanti tau!” Imanina memintal-mintal rambutnya. Sengaja mahu berlagak di depan Rania. Dia mahu gadis itu sedar yang Rania tak setanding dirinya yang merupakan anak orang senang.
            “Wow, bestnya!” Sofi mengalihkan pandangan ke wajah Imanina. “Aku pun nak suruh papa aku belikan kereta baharulah!”
            “Kita ni bertuah dilahirkan dari keluarga yang berada kan, Sofi? Apa yang kita nak semuanya dapat. Tak macam orang tu, asyik menumpang kereta orang je. Nak beli kereta sendiri pun tak mampu...” Imanina menceber.
            Rania tayang muka kayu. Sikit pun dia tak terasa dengan sindiran Sofi dan Imanina. Dia memicit sedikit ubat gigi lantas menggosok giginya.
            “Kalau beli kereta mainan tu mampulah kot! Hahaha...” Sofi ketawa diikuti Imanina.
            Imanina geram apabila melihat Rania tak memberi apa-apa reaksi. “Tengoklah tu, pencuci muka pun pakai yang murah. Nampak sangat dia tak mampu nak pakai macam kita ni.” Sekali lagi dia mahu menyakitkan hati Rania.
            “Jangan kata pencuci muka, barang mekap pun dia tak mampu nak beli. Tengoklah, setiap kali pergi kuliah, muka tak bermekap langsung!” Sofi memeluk tubuh.
            “Aku pakai pencuci murah sebab kulit aku sesuai dengan pencuci ni. Aku sedar aku tak sekaya kau orang dan aku tak nak menyusahkan mak bapak aku semata-mata nak penuhi keinginan sendiri. Aku tak beli barang mekap bukan sebab aku tak mampu tapi aku lebih suka muka aku nampak natural daripada bermuka plastik macam kau orang! Dahlah mekap berinci tebal macam Pontianak Harum Sundal Malam, ingat cantik sangatlah tu!” Tersembur-sembur buih ubat gigi dari mulut Rania.
            Sofi dan Imanina mengetap gigi. Kedua-duanya menjeling tajam ke arah Rania yang sedang berkumur.
            “Tak payah nak jeling-jeling sangatlah! Dari mata tu elok centre, terus jadi juling baru tahu!” Rania mengelap mukanya yang basah dengan tuala kecil.
            “Sofi, kau pergi tadah air dalam baldi.” Imanina berbisik perlahan namun dapat didengar oleh Rania yang sengaja mengirai-ngirai rambutnya.
            “Kau nak buat apa?” tanya Sofi pelik.
            “Nak siram perempuan tak sedar diri ni. Cepatlah sebelum dia keluar! Tak payah penuh sangat,” bisik Imanina lagi.
            Rania tersenyum sinis. Ingat aku takut sangatlah kau nak siram aku? Huh! Rania menjeling baldi yang baru suku diisi melalui cermin. Dia sudah membuka langkah. Sebelum dirinya disimbah, lebih baik dia keluar.
            “Cepatlah!” Imanina memanggil Sofi. Dia tak mahu Rania terlepas. Hanya ini saja caranya untuk dia membalas dendam pada Rania. Rasa sakit hatinya apabila melihat Thakif memberi red velvet cupcakes kepada gadis itu dulu pun masih belum hilang.
            Rania yang sudah sampai di pintu berpaling ke belakang. Dia lihat Sofi sudah bersedia untuk menyimbahnya. Sebelum sempat air itu terkena padanya, dia pantas memulas tombol dan menyorok di belakang pintu. “Phewww!” Dia mengeluh lega apabila air yang disiram oleh Sofi tersasar ke luar pintu.
            “Apa ni?!”
            Rania menjengukkan kepalanya sedikit apabila terdengar suara orang menjerit. Melopong mulutnya apabila melihat Latifah, tukang masak yang menguruskan Dewan Makan merangkap orang yang selalu memeriksa bilik air sudah basah lencun! Dia mengalihkan pandangan pada Sofi dan Imanina yang sudah tergamam. Wajah kedua-duanya sudah berubah pucat. Baldi di tangan Sofi sudah terbaring ke lantai.
            “Saya akan report kat penyelia yang bertugas minggu ni!” Latifah bersuara geram dan mahu berlalu dari situ.
            Pelajar-pelajar lain sudah mula mengintai ke bilik air.
            “Erk... Mak Cik DM, sorrylah... kami tak sengaja...” Imanina dan Sofi berkata serentak. Kedua-duanya menahan Latifah daripada berlalu.
            “Apa? Mak Cik DM? Nama saya Latifah, panggil saya Kak Tipah! Saya belum kahwin tau,” marah wanita awal 40-an itu. “Mentang-mentang saya tukang masak dekat sini, suka hati kamu je gelar saya Mak Cik DM ya?!” Mencerun matanya memandang Imanina dan Sofi yang sudah terkulat-kulat apabila dimarahi sebegitu.
            “Kak Tipah tak payah report kat penyelia eh? Benda kecik je ni,” pujuk Sofi. Dia tak sanggup mahu berdepan dengan penyelia yang berwajah garang itu. Mahu membayangkan wajahnya pun dia sudah berasa seram sejuk.
            Latifah sudah menyinga. “Benda kecik kamu kata?! Cuba kalau kamu yang kena siram. Mesti kamu marah, kan?”
            “Please, Kak Tipah... kesianlah kat kita orang. Sebenarnya kita orang bukan nak siram Kak Tipah.” Imanina memaling muka memandang Rania yang masih menjengukkan kepala seperti kura-kura.
            “Dekat saya awak tak kesian pulak?! Saya tak kira, awak sengaja ke tak sengaja ke... saya tetap akan report kat penyelia!” Latifah mahu berlalu tapi sekali lagi dia ditahan.
            “Kak Tipah, please... kita settle kat sini jelah... kami sanggup buat apa saja yang Kak Tipah nak.”
            Imanina mengangguk bersetuju dengan kata-kata Sofi.
            Latifah diam seketika. “Betul ni sanggup buat apa je?
            Imanina dan Sofi mengangguk serentak. Kedua-duanya mengeluh lega apabila Latifah sudi menyelesaikan kes itu di situ.
            “Saya nak awak cuci bilik air ni!”
            “What?!” Imanina dan Sofi menjerit serentak. Kedua-duanya bagaikan tak percaya mendengar apa yang disuruh oleh Latifah.
            “Cuci bilik airlah. Cuci! C.U.C.I.” Rania menyampuk sambil melemparkan senyuman mengejek.
            “Shut up!” tengking Imanina dan Sofi sambil menjeling tajam pada Rania
            Rania mengangkat kedua-dua belah bahunya.
            “Tak naklah cuci bilik air, Kak Tipah... esok cleaner cucilah bilik air ni.” Imanina membantah.
            “Apa kata kalau kita orang bagi Kak Tipah duit? Cakap je berapa Kak Tipah nak. RM300? RM500? RM1000? Name it, kita orang boleh bagi...” Sofi menawar.
            “Duit eh?” Latifah terdiam sekejap.
            Imanina dan Sofi sudah tersenyum. Bukan susah pun mahu mencairkan hati wanita di depan mereka ini. Sebut saja pasal duit, terus cair!
            “Awak berdua jangan pandai-pandai nak merasuah saya ya?” Latifah menjegilkan matanya kembali.
            Hilang terus senyuman di bibir Imanina dan Sofi.
            “Saya denda cuci bilik air ni pun dah cukup baik tau. Kalau awak berdua tak nak buat tak apa, saya report kat penyelia!”
            “Alah... jatuhlah standart kami, Kak Tipah... dahlah mama dan papa kami orang berada, malulah kalau orang lain tengok anak orang berada macam kami ni cuci bilik air!” Sofi menayangkan muka jijik melihat ke dalam bilik air.
            “Saya tak kisah kamu berdua anak orang berada ke apa... denda tetap denda! Cepat cuci. Tadi kata nak settle kat sini!” arah Latifah tegas.
            “Takkan kami berdua je? Dia pun patut kena denda jugak tau, kak!” Imanina menuding jari ke arah Rania.
            Latifah memandang Rania yang terpinga-pinga. “Dia tak ada kena-mengena dalam hal ni. Yang simbah saya tadi awak berdua, bukan dia. Saya kira sampai tiga. Satu...”
            Imanina dan Sofi masih tak berganjak.
            “Dua... ti...”
            “Okey, kami cuci!” Sofia dan Imanina menjawab serentak. Kedua-duanya melangkah masuk ke dalam bilik air. Sempat mereka melanggar bahu Rania yang sudah keluar dari belakang pintu.
            “Mak Cik Iman, Mak Cik Sofi... cuci bersih-bersih tau. Bagi berkilat sikit,” sindir Rania. Dia mendapatkan Adeeba dan Adira yang turut menjadi penonton.

“ABANG KIF nak dengar cerita tak?” tanya Adeeba yang sedang duduk bersantai di gazebo bersama Thakif.
            “Cerita apa? Pasal kolej?” Dari menongkat dagu pada meja, Thakif menukar posisinya dengan menyandarkan badan.
Adeeba mengangguk. “Abang ingat tak Iman dengan Sofi?”
“Iman? Sofi?” Wajah dua orang gadis ketika dia datang ke kolej untuk berjumpa dengan Rania sebulan yang lalu terbayang di ruang ingatannya. “Kenapa dengan dia orang?”
“Tiga hari lepas, dia orang kena denda cuci bilik air. Dia orang nak siram air kat Kak Ran tapi terkena kat Mak Cik DM.”
“Kenapa pulak dia orang nak simbah Rania?” Takkan pasal red velvet cupcakes tu kot? tebak Thakif di dalam hati.
Adeeba mula bercerita tentang kejadian yang berlaku di dalam bilik air yang diceritakan oleh Rania.
“Hahaha...” Thakif tergelak kuat usai Adeeba menyudahkan cerita. Tiba-tiba saja kata-kata rekaan Rania kepada Imanina dan Sofi terngiang-ngiang di telinganya. 

Abang Kif kata, kalau aku makan red velvet ni aku akan terbaaayanggg muka dia yang handsome tu! Lepas tu kan, dia kata lagi bila aising ni cair kat dalam mulut, sama macam hati dia yang cair bila tengok aku tau! Romantik kan, Abang Kif tu?

Thakif ketawa lagi apabila mengingati kejadian itu. Kini dia dapat merasakan perbezaan di antara Rania dan Amanda. Rania seorang yang akan menjawab kembali sekiranya dia tak boleh menahan sabar manakala arwah tunangnya itu lebih suka beralah dan lebih penyabar.
“Amboi, bukan main meriah lagi ketawa!”
Sergahan itu menghentikan ketawa Thakif dan Adeeba. Kedua-duanya memandang ke arah Qhafi dan Maria yang berdiri di pintu pagar utama yang memang tak ditutup.
“Kau orang berdua ni nak datang bukan nak bagitahu.” Teruja Thakif melihat kedua-dua orang kawan baiknya. Matanya meliar mencari kelibat Anis namun tiada.
Hati Adeeba terasa berbaur melihat Maria dan Qafi berjalan beriringan ke arah gazebo. Kata anggap kawan tapi kenapa datang sama-sama pulak? Dia menjeling tajam wajah Maria dan Qhafi yang sudah duduk di depannya. Mulutnya terasa berat mahu beramah mesra dengan Maria.
“Kau orang ni datang sama-sama ke?” Thakif dapat merasakan bahang cemburu di wajah Adeeba yang duduk di sebelahnya.
“Tak adalah, kita orang terserempak dekat luar pagar tadi. Tak sangka pulak Qhaf pun datang sini.” Maria tersenyum. Entah kenapa dia berasa tak selesa dengan pandangan Adeeba.
Adeeba kembali memaniskan wajah. Hatinya berasa lega mendengar jawapan Maria.
“Senyap je rumah kau. Auntie dengan uncle mana?” Maria memandang ke pintu rumah.
“Mama dan papa aku keluar.” Thakif memandang Adeeba yang sudah kembali tersenyum memandang Qhafi. “Anak dara sorang ni, tersenyum-senyum... tak reti-reti nak pergi buat air ke? Cubalah tunjuk rajin sikit depan bakal suami!” giatnya.
Wajah Adeeba sudah memerah. Dia geram dengan Thakif yang sudah memalukannya di depan Qhafi dan Maria. Dia pantas masuk ke dalam rumah.
Maria pula tergamam. Dia sudah dapat meneka punca Adeeba menayang muka tak puas hati tadi. “Kau bercinta dengan adik Kif ke, Qhaf?” Dia memandang Qhafi.
Qhafi mengangguk dan tersengih.
“Padanlah Deeba tayang muka tak puas hati kat aku tadi, kes cemburu rupanya. Lain kali bagitau awal-awal. Tak memasal Deeba tersalah anggap tadi.” Maria menggeleng kepala. “Sekarang dah terbalik pulak kan? Dulu Kif bercinta dengan arwah adik kau, sekarang kau pulak dengan adik Kif. Sejak bila mula bercinta ni? Cuba cerita sikit.” Dia mula mengorek rahsia.
“Dah dua tahun kita orang bercinta. Kita orang declare lepas setahun Kif dengan arwah Manda bercinta. Masa tu aku teman Manda keluar dating. Kif pulak bawak Deeba temankan dia. Kita orang sempat bertukar nombor handphone masa Kif dengan Manda sibuk beratur beli tiket wayang. Lepas dah kenal hati budi masing-masing barulah kita orang declare.
Mulut Thakif sedikit terlopong. “Ooo... pandai kau orang simpan rahsia eh? Senyap-senyap je bercinta kat belakang aku. Aku ingatkan kau dengan Deeba baru lagi bercinta.”
Qhafi tersengih. “Masa tu kan kau sibuk bercinta dengan adik aku? Malaslah aku nak kacau. Lagipun Deeba sendiri yang tak nak heboh.”
Maria hanya tersenyum. Dia tumpang gembira melihat Qhafi bahagia dengan pilihan sendiri. Dia juga gembira persahabatanya dengan Qhafi tak tercalar disebabkan perpisahan mereka dulu. Dan dia pula kini bahagia dengan tunangnya yang juga seorang anggota polis.
“Anis tak datang ke?” Thakif memandang wajah Qhafi dan Maria silih-berganti. “Dari aku tak boleh berjalan sampailah aku dah boleh berjalan Anis langsung tak tunjuk muka. Jenny adalah jugak jenguk aku masa aku baru mulakan rawatan dulu.”
Maria tak tahu mahu menjawab apa. Dulu pernah juga dia mengajak Anis melawat Thakif tapi gadis itu menolak. Setiap kali dia bercerita mengenai Thakif, Anis terus menukar topik perbualan. “Dia busy kot. Nanti free dia datanglah,” bohongnya tak mahu Thakif terasa.
“Haah, dia busy sangattt... busy dengan shopping sana, shopping sini!” jawab Qhafi geram.
Maria menyiku lengan Qhafi. Dia tak menyenangi jawapan lelaki itu.
“Betullah apa yang aku cakap ni. Kembar aku tu langsung tak pernah lekat dekat rumah. Suruh jaga ibu, dia mengelak. Banyak betul alasan dia.” Qhafi menarik nafas cuba menenangkan hatinya yang panas dek sikap kembarnya yang masih tak berubah. Dah kena penampar pun macam tu juga.
Suasana di gazebo senyap seketika. Hanya deruan angin petang yang memecahkan kesunyian itu. Thakif dan Maria pula bagaikan kehilangan kata-kata apabila melihat mood Qhafi yang sudah berubah.
“Abang Kif, Kak Maria, Abang Qhaf... jom masuk, makan bihun.”
Kedatangan Adeeba meredakan kemarahan Qhafi. Senyuman sudah kembali memekar di bibirnya. “Siapa yang masak? Kalau Deeba yang masak baru abang nak makan.”
“Mestilah Mak Pah yang masak! Aku tak pernah tengok pun Deeba memasak,” potong Thakif.
Adeeba sudah bercekak pinggang. “Amboi... amboi, Abang Kif... kutuk nampak! Memang Deeba yang masak pun. Tak percaya tanya Mak Pah.”
“Abang percaya!” Qhafi mengangkat tangan paras bahu. “Jom masuk, tak sabar nak merasa air tangan Deeba.” Qhafi bangkit dan melangkah masuk diikuti Thakif.
“Deeba...” panggil Maria.
“Ya, kak?” Adeeba tersenyum.
“Akak tahu Deeba cemburukan akak dengan Qhaf. Kami memang tak ada apa-apa hubungan. Kami hanya kawan je. Deeba percaya, kan?”

Adeeba mengangguk. “Jom masuk, kak...” Dia mencapai tangan Maria lantas melangkah masuk ke dalam rumah.

~BERSAMBUNG~

p/s: Tajuk Seiras telah ditukar kepada Kaulah Pelengkap Hatiku...